Верховна Рада ухвалила законопроєкт про страхування інвестицій від воєнних ризиків

Верховна Рада України на засіданні 21 листопада ухвалила законопроєкт №9015 про страхування інвестицій від воєнних ризиків. 

Про це повідомив автор законопроєкту народний депутат Дмитро Кисилевський.

Суть проєкту полягає в наданні права Експортно-кредитному агентству України страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Такий поліс дозволить українським інвесторам та промисловцям розраховувати на компенсацію втрат у випадку «прильоту».

«Зараз такі поліси страхування інвестицій від воєнних ризиків можуть отримати лише іноземні компанії через міжнародні фінансові організації. Після підписання закону Президентом таку можливість отримають і українські підприємства — через ЕКА», —  написав Кисилевський.

Кабмін має забезпечити прийняття за погодженням з Національним банком України нормативно-правового акту, що визначає перелік воєнних ризиків, а також умови та порядок страхування (перестрахування) таких ризиків при здійсненні видів діяльності ЕКА.

Читайте також: ЕКА страхуватиме інвестиції в сфері переробної промисловості та експорту України

Необхідною умовою для запуску страхування інвестицій від воєнних ризиків є збільшення статутного капіталу ЕКА та налагодження перестрахування. 

«Наразі Мінекономіки комунікує з MIGA, DFC та ЄБРР, а також з донорами в рамках Мультидонорської координаційної платформи щодо необхідності залучення $100 млн для перестрахування української ЕКА та $500 млн для міжнародних трастових фондів страхування та перестрахування. Також разом з Мінекономіки та Мінфіном будемо порушувати питання щодо збільшення уставного капіталу ЕКА у тому числі для страхування інвестицій від воєнних ризиків», — додав нардеп.

Запровадження механізму страхування інвестицій від воєнних ризиків є частиною Плану відновлення переробної промисловості. Він також включає стимули для індустріальних парків, вимогу локалізації при публічних закупівлях, компенсація частки промислових інвестицій через податки та інші ініціативи.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus