Стан озимих культур перед входом у зиму переважно добрий — Укргідрометцентр

Упродовж другої декади листопада агрометеорологічні умови для завершення вегетації озимих культур складалися цілком задовільно.

Про це йдеться в декадному звіті Укргідрометеоцентру.

У південних областях, де період без ефективних дощів тривав понад 2 місяці, у кінці декади пройшли значні дощі (1-2 місячні норми), що сприяло суттєвому поповненню вологозапасів у ґрунті та припиненню тривалої ґрунтової засухи.

«18-19 листопада майже по всій території країни, за винятком окремих районів південних та західних областей, спостерігався перехід температури повітря через 0°С у бік зниження (на 1,5-2,5 тижні раніше середніх багаторічних строків). Із зниженням середніх добових температур повітря до показників нижче біологічного нуля, нічних температур - до морозів, активна вегетація озимих культур припинилася», — йдеться у повідомленні.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур та багаторічних трав в окремих районах північних, Рівненської, Вінницької та Харківської областей знижувалася до мінус 1-3°С, на решті території вона була позитивною.

Читайте також: Перша декада листопада була задовільною для розвитку озимих культур — Укргідрометцентр

Стан рослин перед входом у зиму переважно добрий.

За визначенням агрометеорологів, густота посівів сформувалася у межах 240-690 рослин на 1 м2, кущистість становила 1,5-3,3 стебел на одній рослині. Висота рослин на фазу кущіння становила від 7 до 19 см.

В озимого ріпаку відмічалося припинення вегетації у фазі утворення листової розетки. Стан рослин добрий.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus