В Констанці наступного року планують запустити додаткову якірну стоянку для української агропродукції

В березні 2024 року в Констанці планується запуск додаткової якірної стоянки для української агропродукції. Домовленість про це досягнута в Румунії на зустрічі щодо нарощення експортної спроможності українських портів Дунаю.

Про це повідомив генеральний директор «Українського Дунайського пароплавства» Дмитро Москаленко.

«Організацію якірних стоянок ми обговорювали з румунськими колегами ще у вересні. Наразі завдяки відкриттю портів Одеси потік агропродукції через Придунав’я зменшився. Проте питання не втратило актуальності! В будь-який момент з «резервного» напрямку аграрного експорту Дунай може знову перетворитись на основний», — зазначив Москаленко.

Читайте також: Констанца відіграє важливу роль в українському агроекспорті навіть після відкриття морського коридору — експерт 

За його словами, у січні-лютому румунська сторона обіцяє провести тендер та напрацювати нормативну базу, щоб вже у березні ввести стоянку в експлуатацію. 

«Ще одна важлива новина — онлайн-черга на обробку барж в Констанці, що має додати нашій роботі більшої прогнозованості. На обидва рішення очікували вже давно. Простої барж у Констанці — це додаткові витрати для власників вантажу і катастрофічна втрата ефективності використання флоту», — додав Москаленко.

Як повідомлялося раніше, наразі погоджено лише одну якірну стоянку в румунському порту Констанца. Для того, щоб вона запрацювала, потрібно встановити на неї два буї, до яких швартуватиметься судно.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus