Кернел придбав два термінали з перевалки олії та продав елеватор на Харківщині

«Кернел» до кінця грудня 2023 року планує завершити угоду з придбання 100% акцій компанії ТОВ «Рені-Ойл».

Про це йдеться у звіті компанії за І квартал 2024 ФР (липень-вересень 2023 року).

Це термінал з перевалки соняшникової олії в Ренійському порту, розрахований на 15 тис. т одночасного зберігання. Придбання активу обійшлося компанії у $24,75 млн.

 «Це єдиний термінал серед дунайських портів із належними потужностями прийому, зберігання та розвантаження, який дозволяє експортувати соняшникову олію навіть у разі блокади чорноморських портів. Очікується, що угода буде завершена до 31 грудня 2023 року», — йдеться у повідомленні.

Також у 2023 році компанія придбала активи з перевалки рослинних олій у порту Чорноморськ за $19,4 млн.

«Одночасне зберігання 105 тис. т соняшникової олії дозволить Групі не зупиняти переробні заводи під час перебоїв у транспортуванні, як це було у 2022-2023 фінансових роках, і згладити логістику», — говориться у звіті.

У разі якщо Чорноморські порти буть розблоковані, активи використовуватимуться як основна глибоководна перевантажувальна база для експорту соняшникової олії. Раніше термінал був неактивним і не обслуговувався належним чином протягом тривалого періоду, тому знадобиться деякий час, щоб зробити його повністю функціональним.

Крім того, восени 2023 року Група продала один зі своїх елеваторів у Харківській області.

У грудні 2023 року  запустила п’яту когенераційну установку на «Придніпровському олійноекстракційному заводі» встановленою потужністю 21 МВт електроенергії. 

Навесні 2024 року «Кернел»  планує ввести в експлуатацію ОЕЗ у Хмельницькій області, потужністю переробки 1 млн т соняшнику.

Нагадаємо, рентабельність EBITDA «Кернел» в сегменті переробки олійних, отримана в першому кварталі 2024 фінансового року, залишилася на рівні 158 $/т для соняшникової олії і не змінилась порівняно з попереднім кварталом. Однак це на 29% менше, ніж в аналогічний період минулого року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus