Прибрати міни з полів недостатньо для відновлення українського АПК — експерт

Розчистити вибухонебезпечні предмети, прибрати протитанкові міни, щоб в полях не підривалися трактори, недостатньо для того, щоб відновити агропродовльчий комплекс.

Про це на IV міжнародній конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?» розповів заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

«Інколи ділянка виглядає нормальною, але робота там може не мати просто ніякого сенсу, тому що шари ґрунту перемішали, кількість небезпечних речовин перевищує допустиму норму», — каже Безкаравайний.

За його словами, думаючи над системою пріоритезації, Мінекономіки брало за базу ділянки, оцінюючи їх попередню рентабельність.

«Однак зараз це може бути неактуально, оскільки ділянка, яка була рентабельною до повномасштабного вторгнення зараз вже може бути не такою, тому що вона буде повністю перепахана вирвами або засмічена небезпечними речовинами», — зазначає Безкаравайний.

Він вважає, що в Україні необхідно створити ринок протимінної діяльності, коли є замовник (фермер) і є виконавець (оператор з розмінування), для цього «необхідно встановити прозорі і захищені правила гри.

Читайте також: Розміновуємо — і одразу засіваємо. Як в НІБУЛОН працює відділ з розмінування 

Мінекономіки виділило біля 3 млрд грн на відшкодування коштів, що йдуть на витрати, повʼязані з розмінуванням сільгоспземлі. Відшкодування має підштовхнути до встановленнях цих відносин між аграріями і операторами протимінної діяльності, наповнювати механізм ресурсами — внутрішніми і зовнішніми. 

Безкаравайний зауважив, що важливо розпочати розмінування саме з фермерів.

«Це найбільше прогнозований шмат роботи. Бо є поле, і є той, хто на ньому працює. І це один з найбільш важливих елементів економіки», — додав посадовець.

Нагадаємо, протягом листопада піротехніки державних органів та неурядових операторів обстежили понад 17 тис. га земель сільгосппризначення. За даними обласних військових адміністрацій, в рамках пріоритетного розмінування сільгоспземель всього з початку року обстежено понад 257 тис. га угідь.

Виконано за допомогоюDisqus