Різкі коливання цін на олійні в Україні призупинились — трейдер

Ціни на олійні в Україні майже стабілізувались, але мала пропозиція створює ринковий тиск.

Про це повідомляє трейдер олійних культур Костянтин Бугера в огляді для «Любарецького соєпереробного заводу».

Зберігається активний фізичний попит на сою, але ціни «заспокоїлись» на високих рівнях: 17,5-18 тис. грн/т у переробників і 470-475 $/т СРТ Дунай.

«По соняшнику, як і раніше, — великий «напряг». ОЕЗи синхронно понизили закупівельні ціни на минулому тижні — фермери так само синхронно призупинили продажі. Переробники, щоб самим не зупинитись поступово підвищують ціни (як і очікувалось). Ринок неліквідний: укладаються окремі угоди, де кожна з сторін отримає ті умови, на які вдалось домовитись. Навіть традиційні регіональні відмінності зникли: кожен купує, як виходить», — зазначає трейдер.

Ціни на соняшник тримаються на рівні 13-14,2 тис. грн/т з ПДВ (залежить від обсягу, олійності і «гарячковості» заводів).

Читайте також: Болгарія стала кращою альтернативою збуту соняшника в порівнянні з внутрішнім ринком 

Костянтин Бугера додав, що за листопад 2023 року, за різними оцінками, перероблено більше 1,4 млн т соняшника, на грудень прогноз аналогічний. Наявність доступних до закупівлі обсягів сировини стане для переробників традиційним викликом другої половини сезону.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus