Туреччина не пропустить в Чорне море мінні тральщики, подаровані Британією Україні

Морський мінний тральщик «Черкаси»

Туреччина спростувала повідомлення про те, що дозволила зайти в Чорне море двом мінним тральщикам, які Велика Британія передає Україні.

Таке повідомлення у вівторок опублікував Центр протидії дезінформації при управлінні президента Туреччини.

Твердження деяких ЗМІ про те, що «тральщикам, подарованим Україні Великою Британією, дозволили пройти через турецькі протоки в Чорне море», не відповідає дійсності, говориться у повідомленні. 

У відомстві нагадали, що Туреччина як гарант чорноморських проток Босфор і Дарданелли відповідно до Конвенції Монтре закрила їх «для військових кораблів сторін, що воюють (Росії та України)».

«Наші відповідні союзники були належним чином поінформовані про те, що тральщики, подаровані Україні Великою Британією, не зможуть пройти через турецькі протоки до Чорного моря доти, доки триває війна», — додали в турецькому Центрі протидії дезінформації.

У Центрі підкреслили, що таке рішення дозволяє «запобігти ескалації в Чорному морі».

Нагадаємо, про те, що Україна отримає два британські мінні тральщики, стало відомо в грудні. Це сталося на тлі оголошення про створення Коаліції морських сил і засобів, яка відповідатиме за посилення військово-морських спроможностей України.

У межах коаліції Британія та Норвегія оголосили про передання Україні двох мінних тральників Королівських ВМС класу Sandown.

Як повідомляє Мілітарний, вперше в море під українським прапором вони вийшли у січні 2023 року. Судна не мають обладнання для тралення мін. Їх призначення — пошук та знищення мін за допомогою дистанційно керованих пошукових апаратів. Також судна можна використовувати для патрулювання.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus