Відкриття ринку для юросіб — це можливість холдингам працювати «по-білому». Але ціна на землю не ростиме — Євген Дудка

Євген Дудка
Джерело фото: Latifundist.com

Відкриття ринку землі для юридичних осіб та можливість купувати в одні руки 10 тис га допоможе холдингам прозоро концентрувати такий земельний банк. Але при цьому ажіотажу на ринку в умовах війни, а відтак і росту ціни на землю, не відбудеться.

Таку думку висловив Євген Дудка, засновник компанії «Волинь-зерно-Продукт» в матеріалі «10 тисяч гектарів в одних руках: чи готовий ринок до нових змін з 1 січня 2024 року». 

«Для холдингів — це можливість працювати «по-білому», тобто купувати велику кількість гектар в одні руки. І не змушувати своїх працівників це робити як додаткову мотивацію», — каже він. 

При цьому Євген Дудка не вірить, що вартість землі після нового року зросте. І наголошує, що це питання не на часі. Хіба для компаній, які мають профіцит бюджету і не можуть вивести гроші на материнські компанії. 

«Не вірю! От не вірю і все! Дуже все просто. Людина продає землю або не продає. Стандартна крива «попит-пропозиція» так не працює або вона дуже горизонтальна, а не вертикальна. Якщо брати холдинги до уваги, то вони теж рахують свої кошти. По-перше, сьогодні немає багатих холдингів. Наприклад, той же «Кернел» чи МХП, можливо, будуть купувати, тому що відбувається диверсифікація коштів, компанії прибуткові. Проте це 3-5% землі України. Люди сьогодні витрачають кожну гривню з розумом. Це питання точно не на часі, тим паче під час війни. Якщо в людей є профіцит бюджету і вони не можуть вивести гроші, наприклад, на материнські компанії, то їм треба ці кошти в щось інвестувати», — додав власник компанії. 

Читати по темі: Ринок землі в новому році. Готуємось до юрського періоду

Загалом Євген Дудка вважає, що українському ринку на противагу європейському ідеально підійшла б американську модель ведення сільського господарства.

«Сьогодні Україні найкраще підійшла б американська модель ведення сільського господарства. Захід нав'язує нам політику, що дрібний фермер — це 5-10-20 га. Що таке сильний фермер у моєму розумінні? Це той, хто може управляти від 500 до 7 тис. га землі, я вірю в такі господарства. З точки зору ефективності вони найкращі. І нині, під час війни, найбільше постраждали саме такі підприємства. На мою думку, супер великої пропозиції по землі швидко не буде. Попри війну ми бачимо, що для Сходу — більша пропозиція, чим ближче до Заходу — менша. Це зрозумілі тренди». 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus