Експорт української молочної продукції за рік впав на 30%

Експорт української молочної продукції у 2023 році впав на 30% у вартісній оцінці, водночас її імпорт в Україну зріс на понад 15%.

Про це повідомляє «Спілка молочних підприємств України» із посиланням на дані Держмитслужби.

«Негативне сальдо експорту-імпорту склало -$77,2 млн, тоді як у попередньому, 2022 році, сальдо було позитивним і складало +$28,2 млн», — зазначається у повідомленні.

Зокрема, протягом усього 2023 року імпорт кисломолочних продуктів та сирів суттєво перевищував експорт.

Крім того, у жовтні минулого року вперше за рік імпорт масла перевищив експорт, у листопаді продемонструвавши найбільш негативне значення сальдо для цієї товарної позиції.

Загалом у 2023 році обсяги експорту вершкового масла впали на 45%, по інших видах молокопродуктів вони суттєво не змінились. При цьому, внаслідок несприятливої цінової кон’юнктури у 2023 році, експортна виручка цього року знизилась у 1,4 раза проти рівня 2022 року.

Водночас у 2023 році у 2,4 рази зросли обсяги імпорту вершкового масла та молочної сироватки (у 1,4 рази). Обсяги імпорту сирів у натуральному виразі залишились на тому ж рівні, проте у вартісному — зросли на 10%. Загалом, це призвело до зростання обсягів імпорту більш як у 1,15 рази проти рівня попереднього, 2022 року.

Раніше повідомлялося, що українські виробники молока на тлі дешевих кормових компонентів в раціоні та рекордно високої закупівельної ціни на молоко-сировину, мають дуже добру рентабельність.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus