В перші місяці юридичним особам буде складно знайти нотаріуса для укладення угоди про купівлю землі — експерт

Коли відкрився ринок землі для фізичних осіб, було важко знайти нотаріусів, які готові укладати угоди. Велика кількість специфічних перевірок покупця означала, що нотаріусам потрібен був час, щоб напрацювати практику і почати повноцінно укладати угоди. З відкриттям ринку для юросіб ця історія може повторитися.

Таку думку висловив дослідник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер.

«Враховуючи нові специфічні перевірки для покупців-юросіб (наприклад, всі засновники компанії мають бути громадянами України) — я підозрюю, що з відкриттям ринку для юросіб буде така сама історія і в перші місяці буде важко знайти нотаріуса для укладання угоди. Якщо так і відбудеться — ця ситуація виправиться впродовж перших кількох місяців, як це вже відбулося у випадку з відкриттям ринку для фізичних осіб», — вважає Нейтер.

Читайте також: 10 тисяч гектарів в одних руках: чи готовий ринок до нових змін з 1 січня 2024 року

Він також зазначив, що на початку року ринок завмирає. В перший тиждень 2022 року було укладено лише 378 угод купівлі-продажу сільгоспземлі, в перший тиждень 2023 року — 245 угод. В середньому на тиждень укладається біля 2 тис. угод.

Раніше міністр агрополітики Микола Сольський заявив, що за перший тиждень після старту другого етапу ринку землі в Україні не було укладено жодної угоди за участю юридичних осіб.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus