Туск проти продовження угоди про вільну торгівлю ЄС з Україною — FT

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск зберігає протекціоністську позицію попереднього уряду та має намір виступати проти продовження угоди про вільну торгівлю ЄС з Україною.

Про це пише Financial Times.

Європейська комісія запропонує продовжити до червня 2025 року призупинення тарифів і імпортних квот на українську продукцію, щоб допомогти зберегти економіку країни. Позиція Польщі не вплине на результат, оскільки рішення приймається більшістю голосів.

Але Туск, який дотримується політики, запропонованої націоналістичним євроскептичним урядом на чолі з партією «Право і справедливість» (PiS), суперечить його обіцянці, коли він вступив на посаду минулого місяця, повернути Польщу в центр формування політики ЄС після років ворожнечі з Брюссель.

Міністр сільського господарства Польщі «принципово проти» продовження безмитної торгівлі з Україною — лист

Читати також

Туск готується відвідати Київ найближчими днями, щоб спробувати послабити напругу, спровоковану блокадою кордону, і досягти компромісу щодо заборони імпорту українського зерна, яку уряд PiS наклав минулої весни. Він закликав Україну допомогти розрядити напругу з польськими фермерами та водіями вантажівок, а не вимагати від Польщі скасування заборони на імпорт.

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак на вихідних попередив, що «немає згоди» його уряду на відновлення ЄС пільгових умов торгівлі для України, оскільки це «загроза» для польських фермерів.

«Інтереси польських фермерів, наша продовольча безпека та прибуткове виробництво є пріоритетними», — сказав Колодзейчак.

Туск прагне до угоди, подібної до тієї, що була укладена з Румунією та Болгарією. Минулого року вони зняли блокаду в обмін на те, що Україна погодила систему ліцензування експорту, яка обмежила потік в їхні країни.

«Після вступу на посаду Туск також ухилявся від наказу польській поліції та прикордонникам зупинити блокаду. Польські автоперевізники, повторюючи фермерів, скаржаться на дешевшу та нерегульовану конкуренцію з боку України згідно з тимчасовою угодою про безкоштовні транспортні перевезення з Брюсселем», — пише видання.

Згідно з даними уряду Польщі, близько 90% вантажівок, які доставляються до Польщі з України, є українськими, тоді як до лібералізації було 60%.

Раніше польський єврокомісар написав листа до ЄК з проханням захистити ринок від агроімпорту з України.

Виконано за допомогоюDisqus