Польща веде переговори з Україною з приводу введення ліцензій не лише на імпорт зерна — ЗМІ

Польща веде переговори з Україною з приводу введення ліцензій на імпорт агропродукції.

Про це повідомляє RMF FM.

Польща веде переговори з Україною про запровадження імпортних ліцензій на українське зерно, фрукти, овочі, птицю, яйця та цукор. Європейська комісія пропонувала таке рішення ще минулого року, але тепер польська влада має намір запровадити новий запобіжний захід, а саме перевірку надійності українських ліцензій.

Брюссель готовий на нього погодитися за умови, що польсько-українська суперечка буде завершена, пише видання.

Однак поки що, як стало відомо RMF FM, Україна не поспішає йти на компроміс у питанні ліцензій. Польські дипломати підозрюють, що Київ може чекати на регламент ЄС щодо продовження безмитної торгівлі.

Читайте також: Туск проти продовження угоди про вільну торгівлю ЄС з Україною — FT 

Впевненість у тому, що Єврокомісія не відмовиться від безмитного імпорту з України, дозволить Києву зайняти кращу позицію в переговорах з Варшавою. Як тільки ліцензії будуть запроваджені, Польща скасує нинішнє ембарго на український імпорт.

«Продовження цієї ситуації загрожує тим, що ЄК ініціює процедуру порушення законодавства Євросоюзу», — розповів дипломат ЄС.

Більш сприятливі рішення також готуються в регламенті, який має бути прийнятий Брюсселем наступного тижня. Це стосується нового положення про посилення захисного застереження. Досі екстрене гальмо у зв'язку з надмірним імпортом з України могло бути активоване лише в тому випадку, якщо проблеми виникали на всьому ринку ЄС. Нова пропозиція передбачає його активацію навіть у разі регіональних перебоїв.

У такій ситуації вже через два тижні можна буде запровадити рішенням ЄК тимчасові торговельні обмеження з Україною терміном на чотири місяці. Лише після цього ЄК провела б поглиблений аналіз.

Раніше польський єврокомісар написав листа до ЄК з проханням захистити ринок від агроімпорту з України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus