В Україні створять ринок біопалива, щоб забезпечити конкурентні умови

Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва та заступник генерального директора Української енергетичної біржі Костянтин Шевчук підписали меморандум про співпрацю.

Про це повідомила пресслужба Держенергоефективності.

«Наша ціль — створення в Україні прозорого, конкурентного ринку біопалива. Досвід Євросоюзу показав, що такий ринковий інструмент призводить до зниження та вирівнювання цін на біопаливо», — сказала Ганна Замазєєва.

Як зазначили у відомстві, Україна, маючи потужний агропромисловий сектор, має значний потенціал для розвитку біоенергетики. Лише за рахунок агровідходів можна замістити близько 9 млрд м3 природного газу у рік, а це третина потреб країни в газі.

Створення ринкового механізму торгівлі біопаливом забезпечить:

  •     конкурентні умови;
  •     прозоре та справедливе ціноутворення;
  •     стабілізацію ціни на біомасу;
  •     надійне постачання сировини до виробника, згідно узгоджених графіків постачань;
  •     гарантії укладання та виконання договорів;
  •     пряму співпрацю виробника та споживача;
  •     і як результат — зростання обсягів виробництва біопалива, що дозволить забезпечити генеруючі потужності біопаливом та масштабувати біоенергетичні проєкти.

Читайте також: «Всі в переробку!». Чому ця мантра шкідлива — показуємо на кейсі з біоетанолу

«Українська енергетична біржа має великий досвід торгівлі енергоресурсами. У нас багато біржових інструментів, які ми постійно вдосконалюємо та створюємо нові, щоб учасники торгів мали максимально зручні умови. Розвиток ринку біопалива не лише відкриває великі перспективи для його виробників та споживачів, а й є однією з важливих складових енергоефективності та енергонезалежності країни», — зазначив заступник генерального директора ТОВ «УЕБ» Костянтин Шевчук.

Нагадаємо, в Україні офіційний ринок споживання бензину становить 2 млн т на рік. За умови дії в країні мандата на 15% суміші — це всього 0,3 млн т біоетанолу, для виробництва якого знадобиться 0,7 млн т кукурудзи.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus