Переробка кукурудзи на біоетанол для внутрішнього українського ринку не перевищуватиме 2,5% від врожаю — експерт

В Україні офіційний ринок споживання бензину становить 2 млн тонн на рік. За умови дії в країні мандата на 15% суміші — це всього 0,3 млн т біоетанолу, для виробництва якого знадобиться 0,7 млн т кукурудзи.

Про це розповів аналітик компанії Argus Media Олексій Єрьомін, під час форуму «Зерно і Переробка: розвиток попри війну», пише Latifundist.com.

Врожай кукурудзи в Україні навіть після початку війни складав 27 млн т і очікується, що в цьому році досягне близько 29 млн т.

«Тобто навіть в ідеальній ситуації для внутрішнього українського ринку можна переробити не більше 2,5% від урожаю кукурудзи», — зазначив експерт.

Олексій Єрьомін зауважує, що можна ще врахувати тіньовий ринок палива — тіньові заправки, «самовари» тощо. Але навіть якщо припустити, що реальний обіг внутрішнього ринку бензину вдвічі більший за офіційний — наприклад, 4 млн т, і на виробництво біоетанолу для внутрішнього ринку українські аграрії зможуть спрямувати не 2,5%, а, скажімо, 5%, це все одно не розв'яже проблему.

Читайте також: В Україні найближчими роками планують побудувати 10 заводів з глибокої переробки 

Світовим лідером в експорті етанолу сьогодні є Бразилія. У 2022 році вона поставила на світовий ринок близько 1,7 млн т етанолу. У перерахунку на сировину — це близько 4 млн т кукурудзи.

«Стосовно України —15% урожаю кукурудзи. Знову ж таки, перспективи так собі. Хоча зрозуміло, що зайняття Україною на зовнішньому ринку місця Бразилії — це суто гіпотетичне припущення», — додав Єрьомін.

Нагадаємо, компанія VITAGRO планує запустити виробництво біоетанолу на базі спиртового заводу, потужність — 35 тис. м3 на рік.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus