VITAGRO запустить виробництво біоетанолу на базі спиртзаводу

Компанія VITAGRO планує запустити у 4-му кварталі 2023 року виробництво біоетанолу на базі спиртового заводу, потужність — 35 тис. м3 на рік.

Про це керівник розвитку проєктів зовнішнього інвестування ГК Vitagro Роман Кантаровський розповів на конференції Grain Ukraine-2023, пише Latifundist.com.

«Цей завод є інноваційним. Барду, що залишається після зброджування, ми не викидаємо у поля, в ній 30% протеїну. Ми її висушуватимемо і з цієї сировини вироблятимемо 28 тис. т DDGS (високобілкова кормова добавка)», — розповів Кантаровський.

Компанія придбала спиртзавод у Тернопільській області у вересні 2022 року. Його вартість склала близько 235 млн грн. (з ПДВ та сплатою боргів підприємства).

На заводі планується встановлення високоефективного обладнання, яке по витраті пару та електроенергії зможе конкурувати з європейськими виробництвами.

Слідуючи за директивами ЄС, завод також передбачає виробництво енергії з агровідходів. Викиди вуглекислого газу планують використовувати в комерційних цілях для підвищення екологічності всього виробництва.

До того ж, VITAGRO трансформувала свій біогазовий завод, переорієнтувавши його на біометан. Сума інвестицій — $7 млн, запуск заводу планується в липні цього року.

«Ми з цього біогазу забираємо СО2, який потім також можна ще десь використовувати. Це замкнута екосистема, яка повністю працює самостійно. Є гній з нашої ферми, ми його переробляємо разом з силосом, звідти робимо біогаз. З біогазу отримуємо як вихід добрива, добрива — назад на поля, з яких іде силос, який далі переробляється в біогаз», — сказав Кантаровський.

Читайте також: Переробка тонни кукурудзи на біоетанол збільшує прибуток у 3,5 рази

Нагадаємо, в Україні планують побудувати завод з переробки пшениці на паливний етанол. Старт будівництва планується у 4-му кварталі 2023 року-початку 2024 року. Проєктуваня заводу розробляє українська компанія «АБ АГРО ПРОДЖЕКТ ГРУП» на основі сучасних європейських технологій.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus