В 2024 році кількість торгових суперечок між Україною та її європейськими сусідами може зменшитись — Сольський

Відновлення експорту української агропродукції через глибоководні порти зменшує попит на її перевезення наземними шляхами через країни ЄС.

Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський, пише Delo.ua.

Через це варто сподіватися, що в 2024 році зменшиться кількість торгових суперечок між Україною та її європейськими сусідами навколо перевезень зерна, зазначив міністр.

Сольський відмітив позитивну динаміку експорту агропродукції з України, починаючи з жовтня 2023 року. 

«Через це у нас змінився пріоритет на морські перевезення. Вам кожен учасник ринку зараз скаже, що ціни на доставку сільгосппродукції в морських портах України для 90% аграріїв вигідніші, ніж якщо везти через західний наземний кордон», — сказав він.

За його словами, навіть якби європейські сусіди завтра скасували введені обмеження по зерну, то не факт, що зерно з України одразу поїхало б через наземний кордон — «хіба що від фермерів з західних прикордонних регіонів, котрі ще не встигли продати врожай». Для всіх інших аграріїв зараз вигідні саме українські морські порти.

Читайте також: У 2024 році немає підстав думати, що український агроекспорт до ЄС зростатиме — торгпред

Сольський додав, що українська сторона з розумінням відноситься до обмежень країн ЄС, оскільки в умовах повномасштабної війни з рф логістична ситуація може в будь-який момент змінитися.

«Саме через військову невизначеність наш діалог проходить дуже обережно, і тому різких спрощень режиму торгівлі не буде. Тому ми з розумінням ставимося до обставин у наших європейських партнерів, але просимо враховувати і наші, ми готові до дискусії. Така риторика здається мені найбільш правильною», — підсумував міністр.

Нагадаємо, Європейська комісія на цьому тижні представить зміни до торгового законодавства ЄС. Вони дозволять запроваджувати обмеження на імпорт української сільгосппродукції до сусідніх з Україною країн.

Виконано за допомогоюDisqus