Наразі важко знайти фактори, які б позитивно вплинули на вартість українського зерна — Barva Invest

У консалтинговій компанії Barva Invest вважають, що на даному етапі дуже важко знайти фактори, які б позитивно вплинули на зростання цін на українські зернові.

Про це у матеріалі на Latifundist.com «Трейдери знижують ціни на пшеницю та кукурудзу — кажуть у ПУСК. Розбираємось, чи справедливі звинувачення» розповів директор Barva Invest Юрій Гаврилюк.

Якщо йдеться про кукурудзу, наслідки погодних ризиків, які можуть бути в країнах-конкурентах (йдеться виключно про Латинську Америку), можуть наступити трошки пізніше. Перша кукурудза в Аргентині буде вже з березня і це — додатковий тиск, каже Гаврилюк.

Він зазначає, що наразі є дуже багато не проданої кукурудзи в Америці і немає достатнього попиту.

До того ж, Китай вже успішно законтрактований зі сторони Бразилії, яку вони акредитували. Можливо в цьому сезоні акредитують і Аргентину. Все це створює додаткову конкуренцію для українського зерна, додає експерт.

«Звісно, у виробника — своя калькуляція. І коли він розуміє, що наблизився до рівня собівартості, просто припиняє продавати. І це зупиняє падіння. Але це не є приводом для зростання ціни. Саме тому ми зараз прогнозуємо ось такий боковий тренд: коли у фермера ще є альтернатива, він продає сою, яка ще поки не впала в ціні,  і соняшник, який залишається активним на внутрішньому ринку», — каже Гаврилюк.

Читайте також: Аграрії готові поступатися в ціні на сою, щоб отримати обігові кошти напередодні посівної — аналітики

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus