Місячний дохід механізаторів у 2023 році виріс на 22% — дослідження

Медіана повного місячного доходу механізаторів у 2023 році складала близько 26,6 тис. грн, що на 22% більше ніж у 2022 році. 

Про це йдеться в дослідженні Agrohub HR360 Benchmarking, що охопило 35 польових компаній, в яких працюють загалом 3630 таких спеціалістів. 

Повний дохід включає невелику фіксовану частину, яка у 2023 в середньому на ринку була 8 тис. грн, та змінну (відрядну) частину, що рахується відповідно до кількості виконаної роботи — у гектарах або годинах, та бонусів. 

Відрядна частина є найбільшою в структурі доходу механізаторів і, як і в попередні роки, в середньому займає 70%. 

Для прикладу, трактористи, які витрачають на виконання техоперацій  безпосередньо в полі до 20 годин на місяць, у 2023 отримували близько 20 тис. грн повного місячного доходу, 75-100 годин — 30 тис. грн, більше 100 — 38 тис. грн, йдеться у дослідженні. Така непропорційна кореляція обумовлена саме змінною частиною доходу, яка залежить не тільки від кількості годин у полі, а й від різних розцінок за ті чи інші техоперації. 

Як і у 2022 році, у 2023 найбільш дорогою техоперацією є збирання врожаю, вартість якого зросла на 20% і складала 299 грн/год. Вартість обприскування зросла на 13% і складала 269 грн/год. А за посів механізатори в середньому отримували 235 грн/год, що на 25% вище ніж у 2022. 

Загальна чисельність механізаторів суттєво не змінилась і складає близько 24 людей на 10 тис га. При цьому на одного механізатора припадає в середньому близько оброблених 3800 га (за період січень-жовтень 2023). Але серед співробітників є й такі, що не працюють безпосередньо в полі, а підвозять ТМЦ, готують хімічні розчини тощо — кількість таких механізаторів в середньому складає 12%. 

Також Agrohub проаналізував показник мультизадачності, щоб подивитись, наскільки універсальними спеціалістами є механізатори та яка кількість з них здатна виконувати найбільш складні польові роботи: посів, обприскування та збирання врожаю.

Дані говорять, що 31% від загальної кількості спеціалістів можуть виконувати посів, 21% — обприскування, 17% — проводити збирання. З цих механізаторів ще 5% можуть робити і посів, і обприскування, 4% — обприскування та збирання, 5% —  посів та збирання. А навички для виконання всіх трьох техоперацій мають лише 0,7%.  

«Кожного року ми аналізуємо динаміку зростання зарплат в агро, і наразі помічаємо, що компанії приймають кадрові рішення, все більше спираючись на аналіз ринку, і це гарна зріла тенденція. Що стосується функціоналу механізаторів, цікаво, як буде розвиватись їхня універсальність у виконанні різних робіт. Я вважаю, що це необхідно ринку, адже дає спеціалістам можливість розвиватись та отримувати більшу зарплату, підвищує їхнє залучення. А бізнесу дає можливість ефективніше працювати завдяки професійній вмотивованій команді», — зазначив керівник Agrohub HR360 Benchmarking Дмитро Лєбєдєв.

Читайте також: Дослідження Agrohub: Зарплати водіїв в аграрній сфері у 2023 році зросли в середньому на 19%

Виконано за допомогоюDisqus