Дослідження Agrohub: Зарплати водіїв в аграрній сфері у 2023 році зросли в середньому на 19%

Зарплати водіїв у 2023 році виросли в середньому на 19% у порівнянні з 2022.

Про це йдеться в дослідженні Agrohub, яке компанія провела наприкінці 2023 року серед 37 польових компаній, в яких працюють загалом 2320 водіїв.

Найбільше зростання місячного доходу без врахування бонусів відбулося серед тих, хто керує вантажними автомобілями — на 28%, у 2023 він складає 25,8 тис. грн. Така значна зміна частково пов’язана з тим, що агробізнес збільшує кількість автомобілів з великою вантажопід’ємністю (6-16 т та більше), а від машин з нижчою вантажопід’ємністю відмовляється, тож водії переходять у «важчу» категорію та отримують відповідно більший дохід.

Середня заробітня плата водія легкового автомобіля/автобуса, що є однією з найменш оплачуваних посад, зросла на 15% і тепер складає 16 тис. грн. Дохід водіїв-заправників виріс на 12% (20 тис. грн).

Наразі близько 60% водіїв на ринку отримують комбіновану оплату (оклад та відрядна частина за виконані роботи), 25% — тільки оклад, а решта 15% працюють без фіксованої оплати. 

Виплата бонусів водіям, у свою чергу, суттєво не змінилася у порівнянні з 2022 роком і складає в середньому близько 6% від зарплати. 

«Логістика залишається одним із ключових питань в агробізнесі, і з початку повномасштабної війни спостерігається зростання цінності водіїв як категорії персоналу. Наразі суттєва частина компаній активно інвестує у зерновози, незважаючи на ризики, пов’язані з блокуванням зернового коридору. Все це разом з логістичними труднощами, збільшенням навантаження та, звісно, інфляцією, спонукає компанії піднімати співробітникам дохід. Але тепер вони це роблять з більшою опорою на дані бенчмаркінгу, аби уникати суттєвого завищення чи заниження зарплат», — зазначив керівник Agrohub HR360 Benchmarking Дмитро Лєбєдєв.

Читайте також: Як зросли доходи агрономів у 2022 році — дослідження Agrohub

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus