Агробізнес підвищив зарплати працівникам та повернувся до виплати бонусів, — дослідження Agrohub

У 2023 році агробізнес збільшив заробітні плати більшості працівників на рівні, що відповідає інфляції у 2022 році, яка досягла 26,6%.

Про це говорять результати кадрового дослідження українського аграрного ринку HR360 Benchmarking, проведеного компанією Agrohub, в якому загалом взяли участь 45 польових компаній із сумарним земельним банком більше 1,5 млн га. 

Дослідження охопило посади всіх рівнів в агрономічній, інженерній та земельній службах та визначило детальні дані по їхнім доходам в залежності від навантаження (рівень земельного банку, кількість техніки чи договорів оренди землі тощо). Нижче наведені усереднені цифри заробітньої плати по деяких позиціях.

Ринок праці в аграрній галузі відновився майже на 80% — дослідження

Читати також

Найвище зростання середньої заробітньої плати (без врахування бонусів) відбулося серед головних агрономів. Якщо станом на жовтень 2022 вона складала 61,5 тис. грн на місяць, то у липні 2023 — 90 тис. грн, тобто зросла на 46%.

Дохід провідного агронома у 2023 — 50 тис грн, рядового — 30 тис грн, і у порівнянні з 2022 вони виросли на 40% та 34% відповідно. Таке суттєве збільшення може бути пов’язано з трендом на розширення функціоналу агрономічної служби, що зафіксував Agrohub: до їхньої зони відповідальності додається організація виробництва, що потребує і відповідної винагороди. Інший тренд — укрупнення земельних масивів та, відповідно, збільшення кількості га, за які відповідає агроном, також став фактором впливу на зростання доходу.

Медіана зарплати головного інженера без врахування бонусів сягає 66,3 тис грн на місяць, що свідчить про зростання на 21% порівняно з 2022 роком. Дохід провідного інженера становить 43 тис грн (+ 27% порівняно з 2022), головного енергетика — 32,3 тис грн (+ 26% порівняно з 2022).

В Agrohub зауважують, що більшість компаній-учасниць дослідження повертаються до політики бонусування, розуміючи важливість мотивації та визнання високої продуктивності працівників. Навіть у поточних важких умовах деякі підприємства станом на липень 2023 вже виплатили бонуси на рівні 100%. Решта компаній планує виплачувати бонуси після завершення продажів. Розмір бонусу, який рахується тою чи іншою кількістю окладів, виріс відповідно до зростання заробітньої плати.

«‎Це дослідження демонструє, що кадрова політика українського агробізнесу відповідає часу, і не дивлячись на виклики та фінансові труднощі він шукає рішення для збереження команд, підтримки їхньої мотивації та розвитку. Враховуючи різні обмеження, саме кадровий потенціал наразі є одним з ключових джерел для підвищення ефективності бізнесу, і таке розуміння на ринку вже формується. А детальні дані щодо кадрового ринку допомагають це розуміння поглибити», — коментує Дмитро Лєбєдєв, керівник Agrohub HR360 Benchmarking.

Нагадаємо, рівень повного доходу агрономів (заробітна плата + бонуси) в кінці 2022 року збільшився на 9-55% в залежності від посади та компанії — у порівнянні з ситуацією в березні 2021.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus