Проросійські сили «вкрали» протест чеських фермерів — ЗМІ

Проросійські сили у Чехії скористалися протестом фермерів, під час якого близько 500 тракторів в'їхали в Прагу в понеділок вранці, дискредитувавши тих, хто справді виборює кращі умови для аграріїв.

Про це повідомляє Euractiv.

Протест не підтримали основні чеські фермерські організації — Чеська сільськогосподарська палата, Сільськогосподарська асоціація та Асоціація приватних фермерів відмовилися брати в ньому участь.

Організаторами акції протесту виступили Богумір Дуфек, президент Профспілки працівників сільського господарства і харчової промисловості та Асоціації вільних профспілок, і аграрний бізнесмен Зденек Яндейсек.

«Сьогоднішня демонстрація має мало спільного з боротьбою за кращі умови для фермерів. Демонстрацію організовують люди, які не приховують своєї підтримки, наприклад, кремля, і переслідують інші цілі, ніж інтереси фермерів», — сказав прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Захід масово відвідали представники чеської проросійської та дезінформаційної сцени — такі як Їндржих Райхл, лідер чеської політичної партії PRO, та їхні прихильники. Ці люди також брали слово і виступали з критикою ЄС і чеського уряду, яку багато хто з присутніх фермерів відкидав.

«Якщо ми подивимося на групу людей, які вигукують антиурядові гасла і обзивають усіх, то це не те, чого ми хотіли. Ми хотіли мирного протесту і показати, що наш протест – це трактори на шосе і фермери, але ми сьогодні тут у меншості», — розповів координатор фермерів, які приєдналися до протесту, Мілош Малий.

Він додав, що протест був «вкрадений» у фермерів.

Читайте також: Країни Євросоюзу в 10 разів збільшили закупівлю російського зерна. «Економічна доцільність» вища за інстинкт самовиживання?

Деякі проєвропейські та проукраїнські прихильники також були присутні на мітингу і зазнали фізичного нападу з боку демонстрантів, які також погрожували їм смертю. Ситуацію довелося вирішувати за допомогою спецпідрозділів поліції.

«На жаль, в очах громадськості деякі з демонстрантів завдають шкоди самим фермерам. Я розумію, що більшість з них розійшлися після полудня і дистанціювалися від решти протестувальників. Це не має нічого спільного з сільським господарством», — написав міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний у соцмережі X.

Офіційні протести за підтримки провідних фермерських організацій, до яких приєдналися інші європейські країни, відбудуться в четвер.

Нагадаємо, представники політичних партій Чехії, включаючи опозиційні, спільно з Аграрною палатою домовилися про можливість запровадження мит у вигляді депозитів, що повертаються на сільськогосподарську продукцію, яка імпортується з України до ЄС.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus