Керівник Mondelez: інвесторів «морально не хвилює», чи продовжуватимуть компанії вести бізнес в росії

Виконавчий директор Mondelez сказав, що інвесторів «морально не хвилює», чи компанії продовжуватимуть вести бізнес у росії, і що власні акціонери компанії не тиснули на виробника шоколаду, щоб він покинув країну після вторгнення в Україну.

Про це пише Financial Time.

«Я не думаю, що (інвестори, — прим. ред.) морально хвилюються», — сказав Дірк Ван де Пут.

російський бізнес Mondelez склав 2,8% світових доходів у 2023 році, порівняно з 4% у 2022 році.

«Акціонери не чинили жодного тиску», — сказав Ван де Пут, додавши, що кілька фондів у Європі поставили деякі запитання щодо бізнесу, «але не було жодного запиту покинути росію від жодного з наших інвесторів».

Згідно із законодавством США, керуючі активами повинні надавати пріоритет фінансовим результатам для інвесторів, а не моральним проблемам, а дохід Mondelez у росії падає значно нижче 5-відсоткового порогу, який вважається орієнтиром для матеріальних проблем, за словами експертів з управління.

Читайте також: Danone планує продати свої російські підприємства бізнесмену, пов'язаному з Чечнею — FT

Ван де Пут підтримав рішення своєї компанії продовжити роботу в країні, заявивши, що ті, хто вийшов, залишили свої активи «друзям» президента росії володимира путіна. Він стверджував, що це, ймовірно, принесе більше грошей у військову скарбницю путіна, ніж податок, який Mondelez сплачує в країні.

«Мені цікаво, що сталося з компаніями, які були продані, хто їх отримав і що вони роблять з готівкою, яку ці компанії генерують? Всі вони пішли до друзів путіна», — сказав Ван де Пут.

Виконавчі директори компаній починають більш прозоро говорити про причини свого перебування в росії, особливо після того, як російські дочірні компанії Danone і Carlsberg були конфісковані кремлем минулого літа і передані під «тимчасове керівництво».

Виконавчий директор Unilever Хайн Шумахер заявив у звіті про фінансові результати наприкінці минулого року, що кроки, які компанія вжила для «стримування» свого російського бізнесу, дозволили зменшити її фінансовий внесок в російський бюджет.

«Я розумію, чому лунають заклики до нашої компанії покинути країну, і тому ми просто продовжимо розглядати наші варіанти», — сказав він.

У Unilever в росії працює 3 тис. співробітників, і в 2023 році цей бізнес становив близько 1% обороту групи.

Нагадаємо, росіяни пограбували та знищили шоколадну фабрику Mondelēz International у Тростянці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus