Фермери Латвії вийшли на протести. Вимагають негайної зупинки імпорту з росії та білорусі

У понеділок, 5 лютого, у 16 містах Латвії фермери вийшли на акцію протесту. Однією з головних вимог латвійських аграріїв є негайна заборона на імпорт продукції з росії та білорусі.

Про це повідомляє портал Delfi.

Фермери виїхали на дороги тракторами, на деяких з яких розміщені прапори Латвії та транспаранти з гаслами та з вимогами до уряду.

Читайте також: Продукти харчування, які ЄС імпортує з росії, можна купувати в України — міністр сільського господарства Латвії

«Протягом цієї акції ми закликаємо учасників протесту не перешкоджати руху оперативного транспорту, дотримуватися мирного характеру просування сільськогосподарської та інших видів техніки дорогами. Ми передали прем'єр-міністру Евії Силіні та міністру сільського господарства Арманду Краузе вимоги, висунуті представниками аграрного сектору. І чекаємо від відповідей і конкретних рішень. Інакше, ми готові їхати до Риги вже 12 лютого», — сказав глава товариства Zemnieku saeima Юріс Лаздіньш.

Що вимагають латвійські фермери:

  • запровадити негайну заборону на ввезення продуктів харчування з росії та білорусі без перехідного періоду;
  • відновити у Латвії знижену ставку ПДВ у розмірі 5% на фрукти, ягоди та овочі;
  • підвищити конкурентоспроможність галузі;
  • скоротити бюрократичну тяганину в аграрному секторі;
  • полегшити доступ до фінансування та програм оборотного капіталу;
  • відмовитися від обтяження земель національного рівня чи інших обмежень землекористування.

Нагадаємо, 30 січня стало відомо, що правляча коаліція домовилася заборонити імпорт російського та білоруського зерна до Латвії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus