Польські фермери заблокують пункт пропуску на кордоні з Литвою. Шукатимуть українське зерно

Цього тижня польські аграрії готуються до двох нових блокад: на кордоні між Польщею та Німеччиною у місті Швєцко та біля Литви на дорозі на прикордонному пункті Кальварія-Будзіськ.

Про це повідомляє LRT RADIO.

Кароліс Печіньскінс, який організовує блокаду на кордоні з Литвою з 1 березня, заявив, що фермери зупинятимуть і фізично перевірятимуть усі транспортні засоби, які ймовірно перевозитимуть українське зерно чи іншу сільськогосподарську продукцію.

«Акція протесту має розпочатися 1 березня о 10 годині ранку. Це не буде повна блокада пункту пропуску. Ми, фермери, разом із польською владою хочемо перевірити, що перевозять у вантажівках, звертаючи особливу увагу на ті транспортні засоби, які мають потенціал для перевезення сільськогосподарської продукції. Якщо ми бачимо, що їде зерно та інша сільськогосподарська продукція, ми хотіли б знати, звідки вона їде, чому і як, щоб відчути обсяг транспортування», — зазначив польський фермер.

За його словами, питань, які викликають головний біль у польських аграріїв, є багато, але головною проблемою є підозри, що частина українського зерна, яке має їхати через Польщу транзитом, насправді залишається в країні.

Читайте також: Латвія в Брюсселі вимагає заборонити імпорт російського зерна до ЄС і замінити його українським 

«Сільськогосподарська продукція (привезена з України до Польщі — прим. ред.) перевантажується з вантажівок на поїзди, кінцевою метою яких є транзитні порти Балтійського моря. Але фермери запідозрили, що частина цієї продукції залишається в Польщі», — каже організатор блокади.

Якщо деякі експерти кажуть, що кремль може використати конфлікт навколо українського зерна як засіб пропаганди, то польський фермер запевняє, що уникає будь-яких контактів з можливими провокаторами.

«Ми проти будь-яких провокацій, ми намагаємось і прагнемо, щоб наші протести відповідали інтересам польських фермерів. Ми контролюємо, щоб серед нас не з’являлися радикальні, маргінальні чи інші політично невигідні ініціативи. Ми узгоджуємо наші протести з владою, щоб усі протести проходили законно та мирно, і ми уникаємо будь-яких контактів з можливими провокаторами», — сказав Печіньскінс.

Трохи раніше в понеділок голова Литовської асоціації виробників зерна Аушріс Маціаускас заявив LRT RADIO, що литовські фермери, зі свого боку, не сприятимуть польському протесту. За словами Маціаускаса, найбільшою проблемою литовських фермерів є російське зерно.

Як повідомлялося раніше, Литва не збирається забороняти імпорт російського та білоруського зерна після того, як латвійський парламент минулого тижня тимчасово заборонив імпорт сільськогосподарської продукції з цих країн. Проте міністерство сільського господарства Литви заявило, що оголосить про нові обмеження на імпорт зерна з росії та білорусі.

Виконано за допомогоюDisqus