Україна готова прийняти обмеження в торгівлі з ЄС, але закликає блок заборонити імпорт російського зерна — FT

Україна готова прийняти обмеження на свою торгівлю з ЄС, щоб розрядити запеклу політичну суперечку з Польщею, але також закликає блок заборонити імпорт російського зерна,

Про це пише Financial Times.

Заступник міністра економіки України Тарас Качка розповів виданню, що Київ погоджується на нові обмеження, що стосуються імпорту української сільськогосподарської продукції, однак ЄС також має заборонити імпорт російської сільгосппродукції, яка все ще надходить до блоку через білорусь і країни Балтії.

«Можливо, на такий перехідний період ... Керований підхід до торгових потоків між Україною та ЄС — це те, що нам усім потрібно. Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а росія», — сказав Качка.

Він звинуватив москву в підбурюванні польських протестів, звинувачення також висунув єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс. Качка стверджував, що москва «безсумнівно» стоїть за нападом польських фермерів минулого місяця на потяг з українським зерном. Росіяни «причетні до випадків вандалізму чи диверсій, які можна трактувати як ворожі по відношенню до України в цілому», сказав він.

Читайте також: Качка: Польські фермери зрозуміли, що їхній протест використовують російські спецслужби 

Качка зазначив, що Київ підтримує нові заходи, запропоновані Брюсселем, щодо встановлення обмежень на імпорт яєць, птиці та цукру з червня, а також дозволу окремим країнам закривати свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту в інші країни.

Також нещодавно Київ погодився перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не автомобільним транспортом через сусідні країни, щоб зменшити напруженість.

«Ми добровільно припинили дозвіл на експорт кукурудзи в усі п’ять сусідніх держав-членів. Незважаючи на це, ми експортували ще один новий рекорд — 15 млн т кукурудзи в календарному 2023 році. Тож у нас великий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві ЄС», — зазначив Качка.

Нагадаємо, Польща офіційно звернеться до Європейської комісії з проханням ввести повну блокаду на ввезення до Євросоюзу будь-якої агропродукції з росії та білорусі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus