EBA закликає створити окрему чергу на кордоні з Польщею для швидкопсувних товарів

Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) закликала забезпечити вільний рух товарів та вантажів через польсько-український кордон, зокрема, швидкопсувних товарів, а також військових та гуманітарних вантажів, палива.

Про це йдеться у повідомленні асоціації.

ЕВА звернулась до Прем’єр-міністра України та Голови Офісу Президента України щодо необхідності забезпечити першочерговий, безперешкодний доступ до перетину кордону як з українського, так і польського боку, визначивши для цих вантажів окрему справедливу чергу.

Через дії протестувальників з обох сторін очікувані терміни доставки збільшились ще на додаткові 11 діб затримки для товарів не харчової групи та 2-7 доби для продовольчої групи, особливо для швидкопсувних товарів. 

Читайте також: Збитки компаній з початку страйків на польсько-українському кордоні склали щонайменше 24,8 млн євро — опитування 

Як зазначили в EBA, окрім страйків з польського боку, страйк оголосили також і місцеві українські перевізники. Останнім часом вони блокують вантажі, що ввозяться в Україну, зокрема, вантажі швидкопсувних товарів (свіже м'ясо та риба, овочі та фрукти), безпосередньо після митної зони, практично на автодорогах. Блокуючи вантажівки, страйкарі не лише завдають збитків українським компаніям-імпортерам, а й шкодять європейським компаніям-виробникам.

«Зважаючи на домовленості забезпечити безперешкодний рух для швидкопсувних товарів, бізнес спільнота наголошує на важливості недопущення повторення блокування вантажівок з такою продукцією», — додали в асоціації.

Як повідомлялося раніше, товаропотік через пропускні пункти з Польщею не перевищує 2 тис. т на добу.

Виконано за допомогоюDisqus