Збитки компаній з початку страйків на польсько-українському кордоні склали щонайменше 24,8 млн євро — опитування

67% опитаних топ-менеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) повідомили про те, що їхній бізнес відчув на собі наслідки страйків на польсько-українських пунктах пропуску.

Про це повідомила пресслужба ЄБА.

За даними 36 учасників спеціального опитування Асоціації, загальна сукупна сума збитків з початку страйків склала принаймні 24,8 млн євро. В перерахунку на одну компанію — це майже 700 тис. євро збитків в середньому.

Так, 98% опитаних компаній повідомляють про зростання цін на послуги транспортування продукції. При цьому 23% компаній повідомляють про зростання цін до 50%, 32% — зростання на 50-75%, 25% — зростання на 75-100%. І 16% респондентів повідомили про зростання цін на більше ніж 100%. 

Читайте також: Експерти порахували збитки, які отримали аграрії та перевізники за 23 дні простою на польському кордоні 

Водночас більш ніж половина, а саме 57% опитаних компаній втратили замовлення через блокування кордону. В середньому, компанії відчули падіння замовлень на рівні 25%. До того ж, страйки негативно вплинули на плани половини опитаних компаній щодо розширення чи розвитку бізнесу. 

Варто зазначити, що страйки впливають на діяльність як експортерів, так і імпортерів. Серед компаній, що взяли участь в опитуванні, 66% ведуть експортну діяльність та 91% проводять імпортні операції.

«Крім прямих фінансових втрат, компанії повідомляють про негативний вплив страйків на поточні і майбутні контракти компаній, шкоду діловій репутації, створення загрози продовольчому забезпеченню, порушення ланцюгів постачань, зростання цін та зменшення конкурентоздатності, зростання складських затрат та перенавантаження складів, загрозу зупинки виробництва та навіть закриття підприємств», — зазначили в ЄБА.

Нагадаємо, Україна та Польща можуть незабаром підписати угоду про спільний митний та прикордонний контроль. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus