Сольський: Україна та Польща продовжать переговори щодо імпорту цукру та малини, питання щодо курятини і яєць знято

Україна та Польща продовжать обговорення питання щодо обмеження імпорту українського цукру та малини.

Про це в інтервʼю для Forbes.ua розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

«Щодо цукру — це те, що хвилює поляків найближчі два місяці. Ми домовились окремо про це поговорити наступного тижня саме між цукровиками. Щодо малини зустріч буде 5 квітня. Щодо меду асоціації погодили між собою роботу та прямо на зустрічі визначили об’єми торгівлі. Також із важливого — знято питання щодо експорту з України курятини і яєць», — зазначив Сольський.

Голова «Всеукраїнської Аграрної Ради» Андрій Дикун повідомив, що 5 квітня у Вільнюсі зустрінеться тристороння робоча група Україна — Литва — Польща. Це група за участю глав та членів економічного та аграрного комітетів Сейму, а також голів профільних асоціацій.

Читайте також: Олег Хоменко: Через деструктивну позицію Міхала Колодзейчака аграрні перемовини між Україною і Польщею фактично зірвані 

«Наразі декілька загальних тез щодо поточного етапу перемовин: питання транзиту через Польщу залишається невирішеним, а отже й питання блокади; наступного тижня відбудеться онлайн зустріч представників цукрових асоціацій України і Польщі; по експорту малини продовжимо обговорення вже у Литві; стосовно меду — оскільки польський ринок не перенасичений нашим медом, то питання по ньому поки що не стоїть», — зауважив Дикун.

Як повідомлялося раніше, посли Європейського Союзу домовились щодо оновлення та продовження дії угоди про безмитну торгівлю з Україною. Згідно з оновленою угодою, до товарів, щодо яких можуть застосовуватися «автоматичні» захисні заходи, пропонується включити також овес, кукурудзу, крупи й мед. При цьому термін активації таких захисних заходів пропонується зменшити з 21 до 14 днів. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus