росія вивозить зерно з окупованих територій України до Туреччини, Лівії та Ізраїлю — розслідування

Створена росіянами держкомпанія за 2023 рік вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тис. т зерна приблизною вартістю $46 млн. Його вивозять у Туреччину, Лівію та Ізраїль, а причетні до цього також європейські компанії.

Про це пише NGL.media.

«Звісно, аналіз такої сірої торгівлі має свої обмеження, тому це далеко не вичерпні дані. Ми можемо стверджувати саме про такий обсяг завдяки даним митних декларацій, де експортером чи декларантом є російський «Государственный зерновой оператор» (ГЗО) — основний експортер збіжжя з окупованих територій», — йдеться у розслідуванні.

Уже на початку 2023 року компанія потрапила під санкції США, пізніше санкції наклала Україна та ВеликобританіяПроте, як з'ясували журналісти, ГЗО успішно обходить ці обмеження, використовуючи для торгівлі на міжнародних ринках компанії-прокладки.

Читайте також: Російська компанія, що вивозила зерно з України та її керівник потрапили під санкції США

Так, лише у 2023 році ГЗО експортувало 212 тис. т українського збіжжя приблизною вартістю $46 млн.

З цього об’єму зерна 145 тис. т ГЗО експортувала безпосередньо, ще майже 67 тис. т — через російські компанії-прокладки, де ГЗО вказане декларантом, свідчать дані міжнародної бази експортно-імпортних операцій Market Inside.

Зазначається, що ГЗО працює через мережу російських компаній-прокладок — «Агрогруп», «Самсон», «Тезорі Делла Терра», «Глобал Трейд» та «Женіді Груп».

«Саме з цими компаніями міжнародні покупці укладають договори про закупівлю збіжжя, що дає їм можливість у подальшому стверджувати, що безпосередньо у ГЗО вони нічого не купували. Використовуючи посередників, ГЗО додатково маскує українське походження зерна», — зазначають в NGL.media.

Розслідувачі також встановили, що зерно, яке ГЗО експортує іноземним компаніям, завантажують у порту «Кавказ», який розташований у Керченській протоці, — на міжнародно визнаній території росії, у Краснодарському краї. Це дає можливість вказувати у митних документах «країна походження зерна — росія».

Крім цього, ГЗО може відвантажувати зерно через захоплені українські порти у Бердянську чи Маріуполі, що значно ближче до окупованого Мелітополя, де базується ця компанія.

Також наголошується, що найбільшим покупцем зерна у російських компаній, де ГЗО є декларантом, а часто й експортером, є турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi (Trans World Agro). Йдеться про майже 134 тис. т збіжжя вартістю $28,6 млн.

Trans World Agro була створена у грудні 2022 року громадянином Ізраїлю Леоном Мейсом (Leon Mase), а директором цієї формально турецької компанії став українець Леонід Пашковський.

«Після того, як діяльністю Trans World Agro почали цікавитися медіа, прізвища Пашковського і Мейса зникли з установчих документів компанії. Замість них у грудні 2023 року новим власником і заодно директором став ще один українець — 63-річний Дмитро Лисканіч, моряк з Херсона», — йдеться у розслідуванні.

На другому місці серед покупців українського зерна, за даними митних декларацій, є компанія Daliland Alliance Ltd, зареєстрована на Маршалових островах. 

Daliland Alliance Ltd зареєстрована в офшорній зоні Маршаллових островів, тому власники компанії приховані — відомо лише, що вона існує з 2019 року. Жодних контактів компанії у публічному просторі нема.

На третьому місці за обсягами — швейцарська компанія Vivalon AG, причетність якої до вивозу українського зерна уже зацікавила найвпливовішу швейцарську газету Neue Zürcher Zeitung.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus