Абромавичус: Бум навколо транспортування зерна в Польщу, і взагалі в Європу, — це тимчасове явище

В разі, якщо ціни на зернові остаточно стабілізуються на світовому ринку, кількість проблем з транзитом і експортом українського зерна через ЄС також суттєво зменшиться.

Такою думкою в інтервʼю для Latifundist.com поділився співвласник компанії «Агро-Регіон» та колишній міністр економічного розвитку і торгівлі (2014-2016 рр.) Айварас Абромавичус.

«Це проста логістична арифметика. Вартість транспортування української пшениці чи кукурудзи в Польщу — мінімум $30-40 за тонну. Польські фермери таких витрат не мають. Тобто українські аграрії, продаючи зерно в Польщі за ринковими цінами, фактично недоотримують прибуток. Тож, бум навколо транспортування зерна в Польщу, і взагалі в Європу, — це тимчасове явище», — зазначив Абромавичус.

За його словами, «Агро-Регіон» за 17 років роботи на українському аграрному ринку нічого не експортувала в Європу, лише через морські порти.

Читайте також: Якщо українське транзитне зерно піде з Польщі, то надлишкові потужності будуть простоювати — трейдер

Абромавичус також розповів, що вже після початку повномасштабного вторгнення компанія орендувала велику кількість залізничних контейнерів і планувала возити з України в порт Клайпеди зернові і олійні — кукурудзу, пшеницю, ріпак, а з Клайпеди до України повертатись з іншою продукцією: картоном, пластиком, пивом.

«Але наші сусіди поляки зробили це неможливим через блокування транспорту на території Польщі протягом кількох місяців, що робить всю схему геть нерентабельною», — сказав Абромавичус.

Як повідомлялося, держбюджет України в лютому недоотримав 7,7 млрд грн митних платежів через блокаду кордону.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus