Ціни на зернові в Польщі походять від цін на світових біржах, закриття кордону з Україною не вплине на ринок — польський аналітик

Закриття кордону з Україною, яке пропонують польські фермери, не вплине на зерновий ринок Польщі. Ціни в Польщі походять від цін на світових біржах, зокрема від паризької біржі MATIF, на основі якої формується ціна на зерно у внутрішніх портах. Портові ціни є визначальними для цін в інших регіонах країни.

Про це розповів польський аналітик Мирослав Марчіняк в інтервʼю для видання Onet.pl.

«Звернемо увагу на ще одне важливе питання. Восени 2022 року, коли імпорт українських зернових до Польщі був найбільшим, ціни в Польщі були на історично високому рівні. Фермери могли продавати пшеницю, кукурудзу або ріпак за дійсно високими цінами. Але вони цього не робили. Тому що вони очікували ще більш високих цін», — зазначає Марчіняк.

Читайте також: Польський аналітик: Заяви, що порти Польщі «засипані» українським зерном — неправда 

Він додав, що тодішній віце-прем’єр-міністр Польщі Генрик Ковальчик говорив фермерам «не продавайте, бо буде ще дорожче».

За словами Марчіняка, коли польський уряд у квітні 2023 року запровадив односторонню заборону, імпортувати зерно з України вже було невигідно.

Як повідомлялося раніше, Україна у квітні-травні має відправити через Польщу транзитом близько 450 тис. т законтрактованого зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus