Обсяг операцій з відмивання грошей через експорт агропродукції перевищив $7 млрд — нардеп

За $7 млрд перевалив обсяг операцій з відмивання грошей через експорт аграрної продукції.

Про це заявив народний депутат України Марʼян Заблоцький.

«За моїми оцінками, валютний курс в Україні був би не більше 35 гривень за долар, якби не шахрайські оборудки наших схемщиків. Регулярно збираю інформацію про їх діяльність, і от вчергове направив ряд звернень відносно такого «бізнесу» в правоохоронні органи», — йдеться у його дописі на Facebook.

Депутат направив звернення до Бюро економічної безпеки, в якому йдеться про факти, що можуть свідчити про складну ситуацію, яка склалася на ринку експорту зерна, а саме «значну активізацію, протягом лютого-березня 2024 року, так званих компаній «чорних експортерів».

EBA звернулася до уряду та парламенту з проханням не створювати ручне регулювання агроекспорту

Читати також

За неперевіреною інформацією, суть можливої «схеми» полягає в тому, що митне оформлення сільгосппродукції «чорними експортерами» здійснюється на підставі періодичних митних декларацій типу ЕК 10 РР, що оформляються на інших регіональних митницях, а саме: Миколаївській, Вінницькій, Рівненській, Дніпровській, Харківській митницях. При цьому, місцем поставки товару зазначають морські торговельні порти, які знаходяться в зоні діяльності Одеської митниці.

Враховуючи, що періодичні митні декларації типу ЕК 10 РР подаються до інших регіональних митниць, вказані декларації та подані до митного оформлення документи Одеською митницею в рамках наказу Nº19 до ГУ ДПС в Одеській області не надсилаються та перевірка походження експортованого товару не здійснюється.

«Використання зазначеного механізму, ймовірно, могло дозволити низці компаній здійснити експорт сільськогосподарської продукції в значних обсягах без походження, сплати відповідних податків та зборів та відповідно без подальшого повернення валютної виручки в Україну», — йдеться у зверненні.

Як повідомлялося, детективи Бюро економічної безпеки в Одеській області викрили експортера зерна, який впродовж 9 місяців 2023 року не сплачував податок на прибуток.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus