Військово-морські сили оголосили про тимчасові коридори для торгівельних суден у Чорному морі

Військово-морські сили Збройних сил України оголосили тимчасові коридори для торгівельних суден, що йдуть до/з портів України.

Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023 були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. При цьому повідомляється, що протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку російської федерації.

Раніше дані маршрути вже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада Міжнародної морської організації визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом.

«Вказані маршрути в першу чергу використовуватимусь для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення росії 24.02.2022 р.», — говориться у повідомленні.

До проходу маршрутами допускатимуться судна, власники/капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.

Читайте також: Ваше зерно застрягло в портах. Чи є це форс-мажором?

Нагадаємо, що останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня «зернова угода» припинила свою дію з виходом із неї рф.

За дев'ять днів російських атак було знищено 180 тис. т українського зерна.

Виконано за допомогоюDisqus