САП просить суд взяти Сольського під варту і назвала суму застави

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить Вищий антикорупційний суд задовольнити вимогу про взяття під варту терміном на 60 діб міністра агрополітики Миколу Сольського, якого підозрюють у заволодінні державною землею, повідомляє кореспондент Latifundist.com із залу суду.

Розмір застави, яка може бути внесена, складає 200 млн грн.

«Сольський володіє кількома паспортами для виїзду за кордон, також у нього є троє неповнолітніх дітей, що дає йому можливість навіть в умовах воєнного стану безперешкодно залишати Україну», — зазначають прокурори.

Обґрунтовуючи необхідність обрання такого запобіжного заходу, прокурори повідомили, що за період воєнного стану Сольський 21 раз покидав Україну.

«Старший син Сольського проживає в Швейцарії, що свідчить, що ризик переховування є обґрунтованим», — додали в САП.

Також прокурори зазначили, що є ризик знищення документів, які мають значення для справи, оскільки «одним із способів вчинення кримінального правопорушення було приховування і знищення документів, які підтверджували право постійного користування земельними ділянками і ці позиції погоджувалися між Дмитрасевичем і Сольським».

За словами адвоката міністра Назара Кульчицького, сума застави непідйомна і непомірна для підзахисного. Також він вказав на некоректність оцінки доходів Сольського з боку прокуратури. 

Він вважає, що немає підстав для вжиття запобіжного заходу, повʼязаного з позбавленням волі. Одною з достатніх мір, на його думку, може бути заборона виїзду за межі України.

Читайте також: Батьківщина вимагає відставки Сольського, Верховна Рада зареєструвала проєкт постанови

  • 23 квітня НАБУ вручило Миколі Сольському підозру у заволодінні державною землею. За даними слідства, до складу злочинної групи на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.
  • Пізніше стало відомо, що підозру у справі про заволодіння державною землею вручили також заступнику міністра агрополітики Маркіяну Дмитрасевичу. Сторона обвинувачення вважає, що він своїми діями впливав на інших учасників схеми, щоб приховати документ, який підтверджує право постійного користування двох держпідприємств на Сумщині.
  • Після засідання суду 24 квітня, на якому Сольському мали обрати запобіжний захід, він заявив, що аграрні асоціації підтримують Міністерство аграрної політики. 
Виконано за допомогоюDisqus