Аграріям розповіли, як вони можуть додатково заробити на вуглецевих сертифікатах

Зліва направо: президент Інституту геополітики та стратегічного управління Віталій Скоцик, засновник Heavy Finance Лаймонас Норейка, керівниця відділу стійкого розвитку Heavy Finance Віолета Геворкян, керівниця Сarbon Credit Ukraine Олена Кононенко
Джерело фото: Latifundist.com

В Україні запустили ще одну програму вуглецевого регенеративного землеробства — Carbon Credit Ukraine. Планується, що до кінця 2024 року вона покриватиме 500 тис. га полів, що обробляються малими та середніми аграріями.

Програма реалізується Інститутом геополітики та стратегічного управління разом з Heavy Finance (Литва) за участі українських компаній Agsolco Ukraine і VS Group. Про це йшлося під час прес-сніданку «Відновлювальне сільське господарство в Україні та сертифіковані вуглецеві кредити для агробізнесу», передає кореспондент Latifundist.com.

Heavy Finance працює з аграріями над сертифікацією кількості поглинутого вуглецю на їхніх землях та надає кредити для переходу на регенеративне землеробство. В Європі компанія вже залучила близько 25 тис. га до відновлювального сільського господарства.

У програму Carbon Credit Ukraine аграріїв почали залучати ще 2 роки тому, зазначила керівниця проєкту Олена Кононенко. За її словами, нині у проєкті зареєстровано 380 тис. га. Набір у першу фазу проєкту триватиме до 15 червня.

«Ми зараз маємо багато зустрічей з аграріями у регіонах, тому вже бачимо, що до 15 червня отримаємо ще близько 120-30 тис. га землі до тієї кількості, яка є зараз», — каже Олена Кононенко.

У свою чергу президент Інституту геополітики та стратегічного управління Віталій Скоцик наголосив, що ті аграрії, які потраплять у першу фазу проєкту, матимуть можливість отримати вуглецеві сертифікати за кожен окремо взятий рік з 2022-го по 2024-й. Далі будуть видаватися тільки річні карбонові сертифікати.  

«Середня вартість вуглецевих сертифікатів у квітні минулого року складала 35 €/га. Зараз середня світова ціна — 50 €/га», — зазначив Віталій Скоцик.

Наразі Heavy Finance проходить сертифікацію за методологією Verra VM0042 том 2. Вона єдина компанія в Європі, яка займається вимірювання вмісту вуглецю в ґрунті в польових умовах. Попередньо на липень заплановано відбір понад 3 тис. зразків в Україні. 

«За допомогою супутникової системи було визначено типи ґрунтів по Україні. У зв’язку з варіаціями типів ґрунтів по кліматичним зонам, було визначено 352 поля, з яких треба буде взяти по 4 зразки. Один зразок береться з ґрунту на глибині 60 см, і три на глибині 30 см. Далі робиться аналіз по трьом показникам: вмісту органічного вуглецю, щільності та структури ґрунту. Всі ці результати стають власністю аграріїв. І обійдуться вони їм у символічні 10 грн/га», — додав Віталій Скоцик.

Наразі проєкт покриває 19 областей. Найбільше — Миколаївську, Дніпропетровську та Львівську області. Проби ґрунтів будуть братися в 11 областях.

Після того, як базовий рівень вмісту вуглецю в ґрунті буде виміряно в лабораторіях та з використанням супутникових даних, компанії очікують на першу видачу кредиту.

Загалом Heavy Finance планує згенерувати понад 1 мільйон верифікованих ґрунтових вуглецевих кредитів за методологією Verra VM0042 том 2 по всій Європі до кінця 2025 року.

Нагадаємо, в Україні завершується посівна ярих культур: аграрії засіяли 90% прогнозованих площ.

Виконано за допомогоюDisqus