Польські аграрії просять уряд встановити референтну ціну на імпорт зерна з України. В Мінагро відреагували

У лютому Польська асоціація виробників зерна звернулася до Міністерства сільського господарства з проханням встановити референтну ціну на імпорт зерна з України. Мінагрополітики листом від 29 травня відповіло, що думає з цього приводу, пише Farmer.pl.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

В асоціації пропонували, щоб суб’єкт, який імпортує сільгосппродукцію з України чи іншої країни, що не входить до ЄС, до Польщі за ціною нижче референтної та вводить її в обіг на внутрішньому ринку, сплачував різницю між ціною закупівлі та референтною ціною. Зібрані кошти повинні бути розподілені назад фермеру як підтримка (субсидія) в результаті продажу нижче собівартості, наприклад, за кожну вироблену/продану тонну, після пред’явлення відповідного рахунку.

«Стосовно запровадження референтної ціни повідомляємо, що державна адміністрація, включно з Міністерством сільського господарства та сільського розвитку, не може регулювати ціни, оскільки це суперечить, серед іншого, з правилами ЄС», — йдеться в листі за підписом Вальдемара Губи, директора Департаменту аграрних ринків та енергетичної трансформації сільських територій Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Польщі.

Він додає, що Єврокомісія може почати процес проти Польщі у разі запровадження нею подальших односторонніх дій щодо обмеження імпорту з України.

«Більше того, такі дії також можуть спровокувати дії у відповідь (формальні чи неформальні) з боку України у вигляді обмеження імпорту з Польщі. Вони можуть стосуватися товарів, важливих для нашого експорту в Україну (наприклад, молочної продукції)», — зауважив Губа.

Читайте також: Цього року полякам ще доведеться поборотися за трафік української продукції через свої території — Михайло Кудухашвілі, Алмейда Груп

Виконано за допомогоюDisqus