У сезоні 2024 продавці досить обережно заходять на ринок ріпаку — аналітики

У сезоні 2024 продавці досить обережно заходять на ринок ріпаку, бо мають гіркий досвід минулого року, коли заключили форвардні контракти на ріпак і ріпакову олію (в Китай), а на момент їх виконання ціни підскочили, розповіла CEO ASAP Agri Христина Серебрякова.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Як пояснює Христина Серебрякова, ринок звик, що український ріпак — експортоорієнтована олійна. Більшість собі міркували так: в Україні і Європі ріпаку багато, тож пропозиція перевищує попит. Несподіванкою стало те, що українці переробляли ріпак не два місяці, як завжди, а більше чотирьох. Також кількість заводів, що долучилися до переробки, збільшилася десь з п’яти до більше ніж десяти. Через це внутрішні ціни на ріпак підскочили. 

Тож маючи цей досвід, зараз продавці притримують свої продажі. Відомо, що у квітні було проторговано кілька хендісайзів/супрамаксів/панамаксів на порти ARAG (Амстердам — Роттердам — Антверпен — Ґент).

«Звичайно, що скоро стартує збиральна кампанія і агрохолдинги вже почали задумуватися над тим, щоб продати певну кількість партій з прив’язкою до біржі MATIF. Але таких пропозицій поки що мало. Мені здається, що багато хто очікує сезон збирання врожаю, щоб бачити, що фізично відбувається з ринком. І тоді спокійно, не сильно ризикуючи, продавати. Тим часом ціни попиту, які показують мультинаціональні компанії з поставкою CIF Констанца поки що не дуже цікаві продавцям», — говорить Серебрякова.

Читайте також: Попит на соняшник з боку переробників знижується через підготовку заводів до сезону ріпаку

Виконано за допомогоюDisqus