Ріпак: імпортери зацікавлені купувати, а продавці не поспішають. Наскільки рентабельною буде культура у сезоні 2024?


Джерело фото: Latifundist.com

Через побоювання зменшення врожаю в Європі ростуть ціни на український ріпак. Такі повідомлення від аналітиків чуємо не вперше за останні два місяці. Тож ми звернулися до CEO ASAP Agri Христини Серебрякової, щоб вона пояснила, що зараз відбувається з цінами та попитом на ріпак. А от наскільки в останні роки це рентабельна культура для аграріїв — розповів директор «Агро-Інтвест» Сергій Корж. Підприємство працює на Дніпропетровщині — у регіоні, який є одним із лідерів по вирощуванню ріпаку в Україні, і який постраждав від весняних заморозків. Яку очікує врожайність?

Що цього року з цінами і попитом на ріпак?

«У кінці травня 2024 року ціни попиту на український ріпак на базисі CIF Констанца були вже на 8% вище піку, який ми бачили влітку 2023 року», — каже Христина Серебрякова, CEO ASAP Agri. «Але вже протягом першого тижня червня ціни втратили близько €23 на фоні тиску зі сторони канадської каноли. Так, посівна кампанія каноли у провінції Саскачеван майже скінчилася, і погодні умови сприяють розвитку олійної», — додала Христина.

Якщо перераховувати від премії до MATIF Euronext, то з лютого по початок квітня 2024 року ціна на цьому базисі зросла з €379 до €411. Що ж на неї вплинуло? Європа побачила, що врожай ріпаку в ЄС у 2024 році складе 18,4 млн т проти близько 20 млн т роком раніше за рахунок зменшення посівних площ. Потім квітневий випуск Strategie Grains знизив прогноз врожаю ріпаку у ЕС до 18,1 млн т.

Христина Серебрякова

CEO ASAP Agri

«А далі покотилося: раннє цвітіння ріпаку в Україні, про яке заговорили в середині квітня 2024-го та проблеми з вимерзанням цієї олійної, які дали про себе знати вже у середині травня. За цей період (початок квітня — кінець травня) вартість попиту CIF Констанца у перерахунку від MATIF взлетіла з €426 до €458. Це на €32, або 8% вище ніж пік колишнього літа».

Що маємо зараз? За перший тиждень червня ціна на ріпак CIF Констанца знизилася на €23 на тиждень через тиск з боку канадської каноли, тоді як зниження прогнозу врожаю ріпаку у ЄС у червневому Strategie Grains вже до 17,94 млн т обмежило цінові втрати.

Покупці зацікавлені підписувати контракти з прив’язкою до біржі MATIF. Особливо на фоні новин, що через локальні травневі заморозки постраждало багато ріпакових посівів у Дніпропетровській області.

От тільки продавці нікуди не поспішають.

Уроки минулого року для продавців ріпаку

«У сезоні 2024 продавці досить обережно заходять на ринок ріпаку», — відмічає Христина Серебрякова.

Бо мають гіркий досвід минулого року, коли заключили форвардні контракти на ріпак і ріпакову олію (в Китай), а на момент їх виконання ціни підскочили. 

В Європі очікують дефіцит ріпаку. Як це вплине на українських виробників і ціни
Читати також

Що ж тоді відбулося на ринку? Як пояснює Христина Серебрякова, ринок звик, що український ріпак  експортоорієнтована олійна. Більшість собі міркували так: в Україні і Європі ріпаку багато, тож пропозиція перевищує попит. Але якою несподіванкою для них стало те, що українці переробляли ріпак не два місяці, як завжди, а більше чотирьох. Також кількість заводів, що долучилися до переробки, збільшилася десь з п’яти до більше ніж десяти. Через це внутрішні ціни на ріпак підскочили. 

Тож маючи цей досвід, зараз продавці притримують свої продажі. Відомо, що у квітні було проторговано кілька хендісайзів/супрамаксів/панамаксів на порти ARAG (Амстердам — Роттердам — Антверпен — Ґент).


Христина Серебрякова

CEO ASAP Agri

«Звичайно, що скоро стартує збиральна кампанія і агрохолдинги вже почали задумуватися над тим, щоб продати певну кількість партій з прив’язкою до біржі MATIF. Але таких пропозицій поки що мало. Мені здається, що багато хто очікує сезон збирання врожаю, щоб бачити, що фізично відбувається з ринком. І тоді спокійно, не сильно ризикуючи, продавати. Тим часом ціни попиту, які показують мультинаціональні компанії з поставкою CIF Констанца поки що не дуже цікаві продавцям».

 

Український ріпак — експортоорієнтована олійна

Економіка вирощування ріпаку

«Якщо ціна на ріпак буде така ж, коли почнуться жнива, це нас дуже підтримає», — каже Сергій Корж, директор підприємства «Агро-Інтвест».

Його посіви ріпаку теж постраждали від заморозків у травні. Плюс за останні два весняні місяці випало всього 50 мм дощу. Тому, якщо підприємство планувало отримати 3,5-4 т/га, то зараз очікує на меншу врожайність.

 «Я розумію, що можлива просадка по врожайності. Хоча по добривам ми в цьому році дали гарний заряд: бачили, що посіви у гарному стані — тож і вкладали в них кошти. Виходячи з тих цін, які зараз бачимо на ріпак, в цьому році він повинен бути рентабельним», — розповідає Сергій Корж.

Підприємство на 2,1 тис. га вирощує пшеницю, ріпак, соняшник, кукурудзу, горох та овес. В цьому році через осінню засуху посіяло всього 350 га ріпаку. Загалом культурою займається вже біля семи років. За цей час завдяки переходу на нові гібриди та вдосконаленню технологій живлення і захисту вдалося збільшити середню врожайність до 3,3 т/га. Попередниками є озимі пшениця і горох.

Щодо рентабельності, то прибуток з одного гектару ріпаку з року в рік варіюється, каже Сергій Корж. Наводить приклад: якщо позаминулого року аграрії дуже добре заробили на вирощуванні цієї культури, то минулого року спрацювали майже в нуль. 

 «Це дуже затратна культура. Якщо ти хочеш отримати результат, то повинен у нього вкласти. В цьому році, якщо брати до уваги всі витрати (в тому числі оренду паїв, ЗЗР, добрива, паливо, амортизацію тощо), вирощування ріпаку обходиться у 20-23 тис. грн на 1 га. В минулому році було дещо дорожче, бо у нас тільки 14 тис. грн йшло на азотні добрива», — пояснює Сергій Корж.

Як зберегти врожай ріпаку?

Щодо олійних культур, то «Агро Інтвест» використовує у більшості селекцію «Лімагрейн Україна» (нею засіяно близько 200 га). Улюбленим гібридом Сергія є Архітект. Це один із топових гібридів «Лімагрейн», який вже 5 років продається на українському ринку. В цьому році підприємство посіяло ще гібриди Артеміс і ЛГ Конструктор КЛ. Свій вибір Сергій пояснює тим, що у селекції «Лімагрейн» дуже гарна стійкість до розтріскування.

«Якщо в тебе в сівозміні є озимий горох, озимі ячмінь і ріпак, то тобі треба якось розподіляти комбайни і посилати їх у першу чергу на ріпак, щоб він не осипався. Багатьом, мабуть, знайома ситуація, коли за 2-3 тижні до збирання ріпаку поле починає «тріщати». Стручки розтріскуються і насіння осипається на землю. З ріпаком «Лімагрейн» такого немає. А ось по іншим селекціям ми помічали, що їх треба раніше косити», — зауважує Сергій Корж.

Як пояснював Superagronom.com Артем Юр’єв, продукт-менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків «Лімагрейн Україна», розтріскування стручків за несприятливих умов — явище досить часте. А в разі сильних дощів чи граду під кінець вегетації, втрати врожаю у них можуть сягати до 30% і навіть 50%. Йому навіть відомі випадки, коли із запланованих 4 т/га агропідприємства отримували 2 т/га через розтріскування.


Артем Юр’єв

продукт-менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків

«Лімагрейн Україна»

«Але наголошу, що усі гібриди в лінійці озимого ріпаку компанії «Лімагрейн» мають генетичну стійкість до розтріскування стручків. Це своєрідна «страховка» для збереження врожаю навіть за несприятливих умов в кінці вегетації».

Сергій Корж також відмітив генетичну стійкість Архітекту до вірусу жовтухи турнепсу та інших хвороб. «Навіть якщо ви одну обробку проґавили і погода не дозволяє зайти в поле, все одно залишаєтеся в плюсі, бо гібриди мають високу стійкість до хвороб», — каже аграрій.

На чому краще не економити при вирощуванні ріпаку?

«Агро-Інтвест» працює в основному з оригінальними ЗЗР. Якщо раніше під час посіву вносили азотні добрива, то в останні декілька років відмовилися від цієї операції і вносять селітру та сульфат амонія на посіви з кінця зими. Своє рішення Сергій Корж пояснює тим, що підприємство працює у зоні ризикованого землеробства, що ускладнює отримання сходів ріпаку. Тож у разі поганих сходів підприємство понесе менші фінансові втрати.

 «Ріпак — досить цікава культура у вирощуванні. Іноді ти можеш дати меншу дозу добрив, а потім дивишся, а в тебе сипе і сипе у бункер. У нас так з Архітектом було. Поле середнє, дали меншу дозу добрив. Приїжджаємо збирати. Машини їздять і їздять, а збирання не завершується. Дивлюся, а вони  тільки половину поля пройшли. Ми тоді порахували, що дали на це поле менше селітри на 100 кг, а отримали врожайність більшу», — розповідає Сергій Корж.

На наше запитання, на чому не слід економити, Сергій каже, що потрібно враховувати потенціал своїх посівів. Якщо 3 т/га — стеля, то можна зекономити на ЗЗР чи добривах і отримати нормальну економіку. Якщо потенціал 3,5-4 т/га — на добривах краще не економити.

«Ми, наприклад, зараз потроху використовуємо програми точного землеробства. То вже не вносимо всю норму на одне поле. Дивимося по зональності: в кращу зону даємо більше, а в гіршу — менше. Адже скільки ти не сип у гіршу зону — бажаного результату не отримаєш. Тож краще дати в кращу і витягнути посів на більший врожай», — додає Сергій Корж.

Якщо на чаші терезів стоїть питання економити чи ні на технології, Сергій радить враховувати специфіку гібрида: яка у нього компенсаційна здатність, гілкування тощо. «Кожен по-своєму вибудовує стратегію роботи з ріпаком», — додає агропідприємець.  

Збут ріпаку

«Агро-Інтвест» продає невелику частину ріпак на українські переробні заводи, а більшу частину возить власним автотранспортом у порти Великої Одеси та Дунаю. До порту Південний від підприємства зараз логістика обходиться у 800 грн/т. В Рені і Ізмаїл — 1,2-1,3 тис. грн/т. Логістику через західні кордони в компанії теж прораховували, але поки вирішили, що економічно вигідніше працювати з портами.

«Це продуктивніше, ніж везти самим через кордони. Коли в тебе є свій транспорт, то руки трохи розв’язані. Ти більш мобільний, можеш диктувати свої правила. Ти бачиш приємну ціну і в тебе є можливість туди привезти. Зараз це дуже великий плюс», — каже Сергій Корж.

Чи збере Україна 4,3 млн т ріпаку?

За останніми повідомленнями «УЗА», в 2024 році врожай ріпаку очікується на рівні 4,3 млн т.

У Христини Серебрякової такі оптимістичні прогнози викликали здивування. За її словами, найбільш реальним є прогноз USDA — 3,7 млн т.


Христина Серебрякова

CEO ASAP Agri

«Як не дивно, цей прогноз з’явився ще до того, як оператори ринку почали говорити про погіршення ситуації з ріпаком в Дніпропетровській області. Але ці 3,7 млн т, як на мене, — це найбільш близькі до ситуації на ринку цифри. 4,3 млн т — це якщо поталанить. Але за рахунок чого? Я не знаю. Бо раннє цвітіння і морози, які вдарили по ріпаку, точно вже не дадуть трьох тонн з гектару».

Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus