Фрахт панамаксів для транспортування пшениці чи кукурудзи з глибоководних портів до Китаю зросли на 4 $/т

У секторі панамаксів фрахтувальники змушені підвищувати ставки на транспортування зерна, так само як і в сегменті барж. Тим часом у секторах костерів і хендісайзів значних змін не спостерігається, а ставки демонструють незначні корекції +/- 1 $ на окремих маршрутах, повідомляє «Українська зернова асоціація» (УЗА) з посиланням на ASAP. 

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«У секторі панамаксів власники суден успішно наполягають на вищих ставках на тлі активного попиту на поставки ячменю у кінці червня — першій половині липня. Відзначимо, що погіршення ситуації в Червоному морі на тлі ще двох атак на судна також сприяє підвищенню ставок з боку судновласників», — зазначають аналітики.

Так, за інформацією фрахтового відділу Atria Brokers, ставки фрахту панамаксів для транспортування пшениці чи кукурудзи з українських глибоководних портів до південного Китаю зросли на 4 $ до 52-54 $; ставки до південного В’єтнаму демонструють таку ж висхідну динаміку і досягли 50-52 $. Фрахт до Бангладеш зріс на 4 $ до 52-54 $.

У секторі хендісайзів ставки фрахту не зазнали значних змін і мають лише незначні корекції. Фрахт судна хендісайз із кукурудзою з глибоководних портів Одеси до східного Середземномор’я знаходиться на рівні 20 $. Фрахтові ставки для транспортування тієї ж партії вантажу до Іспанії та східного узбережжя Італії становлять 23 $ та 22 $/т відповідно. Фрахт до Тунісу зріс на 1 $ до 23-25 ​​$.

Підвищення тарифів планується і для суден, які проходять через Босфор транзитом — експерт

Читати також

Фрахтування костеру з кукурудзою з українських портів Дунаю до Мармари зросло на 1 $ до 16-17 $. Ставки до східного узбережжя Греції залишаються стабільними на рівні 19-20 $.

Немає серйозних змін щодо напрямку східного Середземномор’я, а відповідні ставки тримаються в межах 20-22 $. Водночас ставки до ізраїльських портів зросли на 1 $ до 26-27 $. Ставки до східного узбережжя Італії залишаються стабільними на рівні 26-27 $, тоді як до Іспанії вони знизилися на 1 $ до 28-29 $

Фрахтові ставки для барж продовжують зростати завдяки пожвавленню вантажопотоку з українських портів. Фрахт баржі для транспортування кукурудзи з Рені/Ізмаїлу до Констанци зріс на 1 до 11 . Ставки фрахту для перевезення соняшнику з Рені/Ізмаїл до Русе/Сілістра зросли на 2  до 17-18 .

Виконано за допомогоюDisqus