Усть-Дунайський порт після приватизації фактично перейшов під управління Трансшипу — hromadske

Компанія «Еліксир-Україна», яка на початку 2023 року придбала на аукціоні Фонду держмайна порт «Усть-Дунайськ», пов’язана з проросійським бізнесменом Андрієм Івановим, повідомило hromadske у своєму розслідуванні.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За даними журналістів, власник компанії «Еліксир-Україна» Валерій Віхренко, співпрацює з проросійським бізнесменом з Одеси та засновником холдингу «Трансшип» Андрієм Івановим.

Після окупації Криму тамтешня компанія Іванова була перереєстрована за російським законодавством і продовжила роботу у росії. Впродовж багатьох років компанії групи Андрія Іванова фігурували в розслідуваннях СБУ про незаконне перевезення людей з окупованого Криму до материкової України.

«Відразу після проведення торгів, через певний час — місяць, два, три — всі офіційні особи «Еліксиру» заявляли, що порт передали в управління «Краншипу». Саме ця частина порту, портопункт Кілія, тобто складські майданчики, виробничі приміщення, адміністративні приміщення. За їхніми словами, крани, розміщені на причалі, теж передали «Краншипу»... Тобто, перебуваючи на місці, ми бачили, що весь пункт передано в управління компанії «Краншип», — зазначив Андрій Московський, директор «Зернового терміналу Кілія», який також працює в цьому порту.

У розмові з журналістами Валерій Віхренко спочатку заперечував зв’язки з Андрієм Івановим, проте визнав, що купує його елеватор «Струмок», оскільки бізнесмен розпродає свій бізнес в Україні.

«Я ж не заперечую, що з Івановим сьогодні... Ну, чекайте, його у чомусь звинуватили? В нього є якась заборона на ведення бізнесу? Є підозра? Нічого ж нема!», — каже Віхренко.

Про те, що він йде на пенсію та закриває бізнес, заявив і сам Іванов.

«Я пішов із бізнесу, я пенсіонер. Сьогодні мого бізнесу немає взагалі. Є одна-дві маленькі компанії, які займаються сільським господарством. Я весь бізнес продаю. А от вигадки про те, що я контролював чи володів Усть-Дунайськом… Скажіть, будь ласка, навіщо я витратив купу грошей і збудував новий порт на 40-му кілометрі? Жодних інших вантажів (чи майже жодних) в Усть-Дунайську ми ніколи не перевантажували», — сказав Іванов.

Журналісти оприлюднили документи, згідно з якими компанія «Еліксир» у вересні 2023 року передала частину порту в оренду компанії холдингу «Трансшип», фактично передавши їй «Усть-Дунайськ» під контроль.

«Усе це разом підтверджує, що колишній державний порт після приватизації опинився щонайменше під частковим контролем компанії з російськими зв’язками», — йдеться у розслідуванні.

  • Фонд держмайна у січні 2023 року продав морський торговельний порт «Усть-Дунайськ». Під час торгів ціна порту зросла майже в чотири рази — до 201 млн грн.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus