Аграрії просять ввести пільгову ставку акцизу на пальне, яке використовується для обробітку землі

Представники аграрного бізнесу та профільних асоціацій просять парламент ввести пільгове оподаткування акцизу пального, яке використовується для обробітку землі. Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили директорка Всеукраїнського аграрного форуму Марія Дідух, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук та генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Олег Хоменко.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Вони нагадали, що до другого читання готується законопроєкт №11256-2, яким пропонується привести паливні акцизи до європейського рівня — зокрема, з поступовим збільшенням до 2028 року ставок із нинішніх 139,5 євро до 330 євро за тисячу літрів дизпалива.

«Це, може, й не буде надто помітним у 2024 році, але стане значним тягарем для аграріїв, починаючи із 2025-го. За підрахунками, наступного року додаткове фінансове навантаження перевищить 5 євро на гектар. Таким чином, загальні витрати сільгоспвиробників зростуть на понад 5,5 млрд гривень. У 2028 році ця сума збільшиться до 14 мільярдів», — вважає Марчук.

Відповідну правку подав до другого читання законопроєкту депутат Олександр Ковальчук. Аграрії просять нардепів підтримати пропозицію їхнього колеги, згідно з якою після завершення війни для селян діятиме 50% пільга зі сплати акцизу.

«Безумовно, доки триває війна, ми готові платити такі ж акцизи, як і решта споживачів пального в Україні, але по її завершенні просимо передбачити п’ятдесятивідсоткову пільгу, аби зрештою цей податок не перевищував для селян 165 євро за тисячу літрів», — додав Хоменко.

Відповідаючи на запитання Укрінформу, Марія Дідух уточнила: пільга, на думку аграріїв, має поширюватися лише на те пальне, що використовується для обробітку ґрунту і збирання врожаю (в розрахунку 65 літрів на гектар), і не повинна стосуватися інших потреб аграріїв — наприклад, використання вантажного та легкового транспорту для перевезення продукції і людей.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus