Якщо дощу не буде ще тиждень-два, то може повторитися ситуація 2020 року — Корнієнко

Культури на полях агрохолдингу «Агрейн» потерпають від спеки. Найбільше зараз страждає кукурудза у Харківському регіоні, де вона щойно завершила фазу цвітіння і нинішня спека досить суттєво впливає на стан культури.

Про це розповів Тарас Корнієнко, заступник начальника відділу рослинництва компанії «Агрейн» у спецпроєкті «Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої».

«Якщо пройдуть якісь дощі протягом наступних 10 днів, це може якось покращити ситуацію. Але зараз вже навряд чи можна говорити про більш-менш адекватні врожаї, на рівні минулого року», — зазначає спеціаліст. 

Географія посівів холдингу з півночі на південь дуже широка — 1 300 км. Кукурудзу сіяли на півночі Одеської області, у Черкаській, Житомирській, Чернігівській і Харківській областях згідно з сівозміною пшениця-кукурудза-соняшник.

Що стосується півночі Одеської області, ситуація приблизно така ж як у Черкаській: кукурудза відцвіла, початок наливу, а дощів нема. За словами Тараса Корнієнка, там навіть немає нічних рос. На відміну від Житомирської та Чернігівської областей, де через нічну вологу посіви виглядають здоровішими при приблизно однаковому з південними регіонами температурному режимі.

Читайте також: «Все горить». Опитуємо аграріїв, як спека вдарила по посівах кукурудзи, соняшнику та сої

Друга проблема — це соняшник. Культура також зараз відчуває гостру нестачу вологи.

«Якщо дощу не буде ще тиждень-два, то за моїми особистими спостереженнями може повторитися ситуація 2020 року. Тоді в осінньо-зимовий період випало дуже мало опадів, 100-120 мм. В цьому році вологи було трохи більше, але наприкінці березня — на початку квітня зайшлі теплі повітряні маси з Сахари і відбулося інтенсивне випаровування вологи з грунту. Весь травень був сухим, потім дощі і от зараз наступив критичний момент для ярових культур. Озимі, дякувати Богу, збираються. Червневі дощі підтягнули ситуацію. Звичайно, не по всіх областях, але у центрі і на півночі урожайність на рівні планових показників і навіть з плюсом», — розповів заступник начальника відділу рослинництва. 

Софія ЯрошенкоLatifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus