Через ажіотаж ціни на горох в портах піднялися до 15 тис. грн/т

Наразі ціни на горох в порту Одеси коливаються від 14,5 тис. грн/т до 15 тис. грн/т. В портах Дунаю ціна становить до 15,5 тис. грн/т. Про це у коментарі для SuperAgronom.com розповів директор «EU-Nomia LTD» Онур Ватан.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

За своєю програмою компанія активно продовжує закупівлю в Тернополі по 15 тис. грн/т. 

«Фермерські господарства, у яких обмежена кількість складських приміщень, вже реалізували чи реалізовують зараз врожай гороху 2024 року. Частина виробників оптимістично налаштовані та очікують підвищення ціни на горох, одночасно маючи можливість зберігати врожай до весни», — каже Онур Ватан.

Він зазначив, що ціни піднялися до цих рівнів через ажіотаж навколо гороху. У зв'язку з ф'ючерсними продажами в Індію, виробництво шліфованого гороху дозволило утримати високі ціни, які наразі не рахуються при торгівлі без переробки. 

«На Заході Україні ми бачимо посмішки на обличчях у фермерів, які вирішили співпрацювати з нами. Той факт, що горох можна експортувати в Індію та Китай в перспективі дає можливість розраховувати на збільшення посівних площ. Колотий горох, який виробники почали експортувати в ОАЕ, Шрі Ланку та Саудівську Аравію, також додає оптимізму в збільшенні посівів. Зараз спостерігається значна зацікавленість українських виробників гороху в його вирощуванні, оскільки економічна складова стала досить приваблива», — говорить директор Західного контейнерного терміналу Володимир Лопатинський.

Виробники зеленого гороху бачать його вигідним продуктом для вирощування, проте наразі збільшення посівних площ в західному регіоні України не спостерігається. Його сіють аграрії, які вже мають досвід у вирощуванні цієї культури та мають напрацьовані канали збуту. Можливо, маркетингова складова та популяризація посівів зеленого гороху сприяла б збільшенню посівних площ.

Читайте також: Європа потребує все більше гороху через велику кількість мігрантів з арабських і азійських країн — думка

  • Компанія «Західний контейнерний термінал» та міжнародний трейдер EU-Nomia LTD цьогоріч запустили програму зі стимулювання вирощування жовтого гороху в західній Україні.
  • В липні стало відомо, що в Тернополі запустили завод з переробки жовтого гороху.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus