75 польських компаній підозрюють в махінаціях з українським зерном

Польська прокуратура вважає, що 75 компаній завезли до Польщі тисячі тонн зерна, приховуючи його походження та призначення. Про це пише Rzeczpospolita, з посиланням на прокуратуру Жешува.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Кримінальне провадження справі про шахрайство з українським зерном у Польщі охоплює 75 компаній, 17 людей вже отримали підозри.

«Під слідством перебувають компанії, зареєстровані в Польщі. Серед них немає українських компаній. Підозрювані у розслідуванні — переважно громадяни Польщі, але є також громадяни України та громадянин Естонії», — зазначила речниця прокуратури Дорота Соколовська-Мах.

За даними слідства, ці компанії завезли до Польщі тисячі тонн зерна, приховуючи його походження та призначення. Тобто технічне українське зерно одразу після ввезення продавали для виробництва борошна.

Товар купували посередники прямо на кордоні і продавали в Польщі як польський, стверджують в прокуратурі.

Читайте також: Підробив документи: У Польщі імпортер ріпаку та пшениці з України отримав штраф у 1,5 млн злотих 

  • У листопаді 2023 року Мінагрополітики Польщі опублікувало на сайті список компаній, які імпортують зерно з України, файл містив 62 сторінки. Тоді представники польського зернового ринку розкритикували таке рішення міністерства.
  • Наприкінці лютого 2024 року стало відомо, що в інтернеті з'явився анонімний список з близько 500 польських компаній, які імпортували зерно з України.
  • 10 квітня стало в Мінагрополітики заявили, що видалять список імпортерів з сайту міністерства.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus