Зерновий скандал у Польщі. Влада опублікувала список компаній, які імпортували зерно з України

У вівторок, 28 листопада, Мінагрополітики Польщі опублікувало на сайті список компаній, які імпортують зерно з України, файл містить 62 сторінки.

Про це пише видання farmer.pl.

Це стосувалося так званого «зернового скандалу» і надмірного імпорту зерна з України до Польщі.

Попередній міністр сільського господарства Робер Телус зробив заяву про розкриття навесні під час зустрічі з протестуючими фермерами в Щецині. Тоді він заявив, що «найголовніше — це заблокувати зерно, яке імпортується до Польщі». Пізніше міністра неодноразово запитували журналісти про перелік суб’єктів закупівлі українського зерна. Він відповів, що його публікація неможлива, «оскільки вона не має правових підстав».

Список містить 62 сторінки, назви деяких компаній повторюються багато разів, прокоментувала нова міністерка сільського господарства Польщі Анна Гембіцька на платформі X (раніше Twitter).

«Я оприлюднила список компаній, які імпортували зерно з України. Список складається з даних, які є у наших інспекцій, і був оприлюднений у тому порядку, в якому ми його отримали від інспекції. Крім того, я звернулася до ДПАУ з проханням надати нам список Національної податкової адміністрації для оприлюднення. Якщо неможливо оприлюднити список Національної податкової адміністрації, я запропоную законопроект, який дозволяє зняти фіскальну таємницю в ситуаціях, виправданих суспільними інтересами», — написала міністр.

Однак представники польського зернового ринку критикують таке рішення нової міністерки.

Читайте також: Прокуратура Польщі провела понад 200 обшуків по всій країні у справі про ввіз українського зерна

«Публікація такого списку без перевірки, про який імпорт йде мова, є безвідповідальним з боку нового міністра сільського господарства Анни Гембіцької. У цьому списку є компанії, які імпортували не зерно, а, наприклад, соєву олію, і міністр пише, що список стосується імпортерів зерна. Вітаю з першим днем ​​роботи», — написав на платформі X польський брокер Пшемек Блажеєвський.

Нагадаємо, у лютому 2023 року районна прокуратура у місті Замостя відкрила кримінальну справу через ввезення до Польщі технічного зерна з України, яке представлялося як зерно іншої категорії та вартості.

Виконано за допомогоюDisqus