Херсонський кавун отримав географічне зазначення

Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс) зареєстрував нове географічне зазначення (ГЗ) — Херсонський кавун. Його носитимуть баштанні, вирощені на піщаних ґрунтах Таврійського регіону на території Скадовського, Херсонського, Каховського районів Херсонської області, повідомляє Мінекономіки.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Цей статус надає виробникам додаткові переваги, підвищуючи їх конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародному ринках. Місцеві громади отримають додаткові податкові надходження, що сприятиме економічному розвитку регіону. Для споживачів це гарантія високої якості та безпеки продукції», — зазначив заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів.  

Заявку на реєстрацію географічного зазначення подала громадська спілка «Асоціація виробників херсонського кавуна», представники якої зараз захищають Україну від російських окупантів на фронті.

«Ми бачили, як росія регулярно краде український спадок: останній приклад — Мелітопольська черешня. Та водночас віримо, що дуже скоро увесь тимчасово окупований Південь знову буде українським, і не тільки українці, а й світ ласуватиме Херсонським кавуном. А це ГЗ, як й інші українські зазначення, буде передано до ЄС для охорони на європейських ринках. Україна цінує та поважає інтелектуальну власність», — каже директорка ІР офісу Олена Орлюк.

Географічне зазначення — найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певної географічної території та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого здійснюється на визначеній географічній території.

Читайте також: «Відома та улюблена з дитинства ягода». росіяни зареєстрували перший регіональний бренд на окупованій території України

  • У липні аграрії Херсонщини почали збирати кавуни. На 11 липня було зібрано перші 160 т кавунів.
  • Ціни на українські кавуни зросли в середньому на 23% після різкого зниження.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus