OSTCHEM: Високий рівень демпінгового імпорту призвів до падіння внутрішнього виробництва аміачної селітри та карбаміду

Заводи азотного холдингу OSTCHEM, що входить до Group DF Дмитра Фірташа, виготовили 918,5 тис. т мінеральних добрив за підсумками І півріччя 2024 року. Обсяги виробництва знизилися на 4,3%, порівняно з аналогічним періодом минулого року (959,7 тис. т), повідомили в пресслужбі компанії.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Черкаський «Азот» у першому півріччі випустив 717,8 тис. т продукції, залишаючись найбільшим в Україні виробником мінеральних добрив. «Рівнеазот» зберіг обсяги виробництва на торішньому рівні, випустивши 200,7 тис. т продукції. 

Як зазначили в OSTCHEM, високий рівень демпінгового імпорту «викликав падіння внутрішнього виробництва найбільш затребуваних в Україні добрив — аміачної селітри та карбаміду». Зокрема обсяг виробництва аміачної селітри заводами OSTCHEM знизився на 9% порівняно з аналогічним періодом минулого року — з 398,7 до 362,9 тис. т. Неконтрольований імпорт також спровокував зниження на 10,8% виробництва карбаміду: обсяг виробництва впав із 205,9 до 183,6 тис. т.

За підсумками першого півріччя, виробництво КАС на заводах OSTCHEM зросло на 11,4% із 277,7 до 309,2 тис. т. Причина — висока популярність та зростання використання КАС, а також логістичні переваги українських виробників. Щоб забезпечити високий попит, працюють нові майданчики з виробництва КАС — на Черкаському «Азоті» (потужність 1 млн. т на рік) та на «Рівнеазоті» (потужність 300 тис. т на рік).

Читайте також: Для Європи існує реальний ризик стати залежною від дешевих російських добрив — думка

  • У березні OSTCHEM запустив новий сучасний цех з виробництва карбамідо-аміачної суміші (КАС). Проєкт реалізований на базі ПрАТ «Рівнеазот» та орієнтований насамперед на фермерів західних регіонів України. Потужність нового виробництва — 300 тис. т на рік.
  • 12 квітня 2024 року у Відні засновник і голова Group DF Дмитро Фірташ і виконавчий  директор Hyundai Engineering Хієон-Сунг Хонг підписали угоду, яка дала старт будівництву промислового хімічного індустріального парку у Рівному.
  • У липні «Рівнеазот» запустив другий агрегат виробництва в цеху аміаку та наростив потужності з виробництва мінеральних добрив.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus