Сезон дослідження посівного матеріалу озимих поступово набирає обертів. Фахівці назвали найбільш поширені хвороби

Сезон дослідження посівного матеріалу озимих зернових культур в Ukravit Institute поступово набирає обертів. Найбільше досліджених зразків пшениці були уражені альтернаріозом — до 17% та фузаріозом — до 13%; дещо менше, 7% та 3%, септоріозом і твердою сажкою, відповідно. Про це розповів керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Щодо насіння ячменю, то він також найбільше потерпає від альтернаріозу — на рівні 9-15%, трішки менше, 11%, — від гельмінтоспоріозу; також спостерігається незначне ураження бактеріозом — до 3%. Які патогени та в яких комбінаціях можуть знаходитися на вашому насінні — невідомо. Тому, щоб культури не постраждали на ранніх етапах вегетації, посівний матеріал необхідно дослідити і застосувати протруйники на основі відповідних діючих речовин. Крім того, наприклад, види сажки контролюються винятково протруйниками. Тому без протруювання напередодні посівної в будь-якому випадку не обійтися», — говорить Мигловець.

Для надійного контролю сажкових, особливо карликової, та інших небезпечних хвороб фахівець рекомендує віддати перевагу трьохкомпонентному протруйнику Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л). 

Лайвіт контролює насіннєву, ґрунтову та аерогенну інфекцію і ефективно захищає насіння та молоді проростки від видів сажки (карликової, летючої, твердої), пліснявіння, септоріозу, борошнистої роси, кореневих і прикореневих гнилей, інших хвороб. При цьому він не проявляє ретардантного ефекту на підземну та наземну частини рослин, що актуально за посушливих умов і пізніх строків сівби. 

Протруйник також сприяє формуванню потужної кореневої системи зернових, завдяки чому вони краще споживають елементи живлення із добрив та ґрунту і вологу, тож у подальшому здатні накопичити достатньо поживних речовин для оптимальної перезимівлі.  

Читайте також: Комплексне протруювання озимих захистить рослини на ранніх етапах вегетації — фахівець

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus