Посів озимих зернових вже незабаром: як побороти бур’яни, шкідників і хвороби на старті та на що ще звернути увагу

Посіви озимих
Посіви озимих
Джерело фото: Latifundist.com

Попри цінові гойдалки останніх двох років, пшениця озима лишається однією з ключових агрокультур в Україні. В тому, що минулого року загальна площа посівів пшениці озимої не дотягнула і до 4,4 млн га, є й свої особливості: імовірно, що в новому сезоні попит на культуру зросте. Звісно, за умови, що зерно буде продовольчого класу і високої якості.

Та, щоб виростити таку пшеницю, одного бажання замало. Необхідні комплексні зусилля — від вибору якісного посівного матеріалу та його надійного первинного захисту до регулярного моніторингу стану посівів і своєчасного застосування відповідних препаратів у період вегетації. Докладніше про те, як це зробити і які схеми захисту застосувати, ми поспілкувалися із директором департаменту агротехнологій Ukravit Олександром Мигловцем.

Олександр Мигловець, директор департаменту агротехнологій Ukravit

Протруювання — один із важливих елементів технології вирощування

На відміну від ріпаку, насіння озимих зернових колосових культур аграрії зазвичай протруюють самостійно. Навіть якщо йдеться про супереліту чи еліту з насіннєвого заводу, можна домовитися і придбати непротруєний посівний матеріал і обробити його на власних потужностях. Такий підхід має свої переваги. Зокрема, аграрій може на свій розсуд обрати інсектицидні та фунгіцидні протруйники та додати до них інші препарати — мікродобрива, стимулятори. А може відразу обрати комплексний протруйник.

Посівна озимих — 2024. Чому необхідно перевірити посівний матеріал та добрива в лабораторії, і як це убезпечить вас від фальсифікату?
Читати також

В продуктовому портфелі Ukravit є декілька таких продуктів. По-перше, протруйник Паскаль. Це комплексний препарат, до складу якого входять три фунгіцидні діючі речовини із різних хімічних класів та інсектицидна складова для забезпечення ефективного контролю основних ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників.

Власне, Паскаль ми позиціонуємо як оптимальний комплексний протруйник для ранніх строків посіву озимих колосових культур практично на всій території України, тобто в різних ґрунтово-кліматичних зонах.

Комплексне протруювання — важлива складова системи захисту зернових

Для середніх і пізніх строків посіву озимих зернових оптимальним вибором є інший протруйник — Лайвіт. Це трьохкомпонентний препарат, у складі якого міститься протіоконазол, дифеноконазол і піраклостробін.

Лайвіт — протруйник фунгіцидної дії. З одного боку, він забезпечує контроль широкого спектра збудників хвороб, які перебувають на поверхні або всередині насінини, а також у ґрунті, особливо проти карликової сажки, з іншого — не пригнічує розвиток сходів, тобто є найкращим варіантом для пізніх строків сівби. Але, щоб  захист насіння та проростків був повноцінним, ми все ж таки рекомендуємо додавати до нього інсектицидний протруйник Екзор на основі тіаметоксаму.

Аграрії продовжують працювати в умовах короткоротаційних сівозмін та несприятливих гідротермічних умов, зменшують операції з обробітку ґрунту, що сприяє накопиченню шкодочинних організмів. А ці протруйники дозволяють отримувати високу ефективність при самостійному протруюванні насіння зернових.

Мікродобрива не зашкодять

Протруювання ми рекомендуємо комбінувати з обробкою комплексними мікродобривами, які містять макро-, мікро- та мезоелементи, а також амінокислоти. Це допомагає підвищити енергію проростання насіння, сприяє потужнішому розвитку кореневої системи і надземної частини рослин та кращому накопиченню цукрів. В підсумку — успішній перезимівлі. Для цього доцільно використати препарат Авангард Старт. Він поєднується і з Паскалем, і з Лайвітом, і з Екзором.

До речі, в регіонах, де є проблема із карликовою сажкою, контролювати яку надзвичайно складно, для отримання максимального ефекту необхідно застосовувати препарати з вузькоспеціалізованими діючими речовинами (за науковими даними та дослідженнями, це — дифеноконазол). В цьому випадку оптимальним рішенням буде саме Лайвіт.

Звісно, щоб підібрати оптимальний протруйник, найкраще віддати зразок посівного матеріалу в Ukravit Instiitute. Там перевірять енергію проростання, схожість насіння, визначать масу тисячі насінин, смітну домішку, а також наявність патогенів, після чого порекомендують оптимальні діючі речовини для їх контролю.

Дослідження насіння пшениці в Ukravit Institute

Після цього аграрій вже може провести протруєння на базі власного господарства: переважно фермери — на протруювальних машинах, великі агрохолдинги — на власних насіннєвих заводах.

З чим комбінувати гліфосат?

Якщо на полі, де аграрій планує висівати озимі зернові колосові — пшеницю, ячмінь або жито, — присутні багаторічні бур'яни, злакові або дводольні, бажано провести попередню гербіцидну «чистку». Для наших клієнтів це стандартна практика.

Оптимальним вибором у такому випадку є гербіциди суцільної дії, зокрема препарати на основі гліфосату. В портфелі Ukravit — це Гліфовіт (діюча речовина— ізопропіламінна сіль гліфосату) або Гліфовіт Екстра (калійна сіль гліфосату).

Проти окремих і нових видів бур’янів до препаратів на основі гліфосату ми рекомендуємо додавати бакових «партнерів». Наприклад, у разі проблем із хвощем польовим ефективною комбінацією є Гліфовіт в якості базового препарату і Агростар (МЦПА) — як «партнер». Якщо поле засмічене берізкою польовою, найкращий ефект дасть Гліфовіт Екстра із продуктом Диво Н (діюча речовина — дикамба). Якщо ж є проблеми з осоковими бур’янами, оптимальний вибір — Гліфовіт в якості базового препарату і Квін Стар Макс (хізалофоп-п-етил) або Кельт (флуазифоп-п-бутил)  як «партнер». На полях, забур’янених осотами, особливо в більш посушливих регіонах України, ефективна суміш — це Гліфовіт або Гліфовіт Екстра у тандемі з гербіцидом Мастак (діюча речовина — клопіралід) або Диво Н (дикамба).

Головна мета таких комбінацій — максимально знищити кореневу систему багаторічних бур’янів. Це допоможе запобігти засміченню зернових колосових культур, для яких зазначені бур’яни є суперпотужними конкурентами — в плані живлення, вологи, освітлення, алелопатії тощо.

Українські гербіцидні реалії

Взагалі практика застосування гербіцидів у посівах озимих зернових в Україні не настільки поширена, як, наприклад, у країнах Європи, і на це є свої причини. Тут все залежить від проблематики на конкретному полі. Якщо є падалиця ріпака або соняшника — це одна група препаратів, якщо ж з’явилися зимуючі види бур’янів — інша. Коли це злакові бур’яни, особливо види бромуса, який є зимуючим видом, потрібно застосовувати спеціалізовані гербіциди і вносити їх саме в осінній період, бо злакові бур’яни швидко розвиваються. Ефективний протизлаковий гербіцид у нашому портфелі — Клайнер (сульфосульфурон) в нормі 20-26 г/га. Наголошую, відкладати обприскування на весну в жодному разі не можна. Бо максимум, чого ви досягнете в такому разі — пригнічення подальшого інтенсивного росту.  

Для повноцінного розвитку зерновим потрібен безконкурентний простір з осені

Для знищення падалиці ріпака на полях озимих зернових в осінній період і для контролю супутніх видів бур’янів ми рекомендуємо нашим партнерам бакову суміш Агростар (діюча речовини — МЦПА) + Голд Стар (трибенурон-метил).

Якщо це падалиця соняшника, стійка до трибенурон-метилу чи імідазолінонів, або класична, радимо використовувати один із наступних продуктів з нашого портфеля: Вейрон (флорасулам та флуметсулам) або новинку минулого сезону — комбінований гербіцид Лаплас (діючі речовини — трибенурон-метил, флорасулам і флуметсулам).

А от для західних регіонів України оптимальною є композиція Панда (пендиметалін) плюс Голд Стар (трибенурон-метил). Там опади випадають частіше, ґрунт більш зволожений, і ця бакова суміш буде стримувати однорічні злакові та поширені дводольні види бур’янів.

Якщо ж на полі виявлені класичні зимуючі види бур’янів — грицики, талабан, польовий мак, підмаренник чіпкий, інші, — тут варто зробити вибір на користь препарату Голд Стар Екстра.

Словом, рішень у нас достатньо на будь-який випадок. Головне — чітко розуміти ситуацію на своїх полях. 

Фанатизм не вітається

Для якісного вирощування озимих колосових культур недостатньо одних гербіцидів. Необхідні і фунгіцидні, й інсектицидні обробки. Але без фанатизму.

Що дійсно потрібно — це постійний моніторинг полів. В осінній період за сприятливих для розвитку і поширення патогенів гідротермічних умов озимі зернові можуть уражуватися збудниками септоріозу, іржі, прикореневими гнилями, борошнистою росою, іноді — піренофорозом; ячмені – плямистостями листя.

Наприклад, якщо аграрій візуально ідентифікував у полі перші прояви прикореневої гнилі, борошнистої роси і септоріозу, ми рекомендуємо провести обробку фунгіцидом Акула — це наш трьохкомпонентний препарат на базі тебуконазолу, ципроконазолу і прохлоразу. На полі лише проблема із септоріозом? Можна застосувати двокомпонентний Ті Рекс (пропіконазол + тріадимерон). Якщо так сталося, що посіви пшениці переростають (такі роки теж бувають), оптимальний вибір — Унікаль або Унікаль Плюс. Для контролю плямистостей листя ячменю в осінній період найкращими продуктами будуть Капітал (азоксистробін + ципроконазол + епоксиконазол) або Сінан (піраклостробін + дифеноконазол).

Долаємо ряд шкідників, зокрема хлібного туруна

На полях пшениці озимої в осінній період можуть з’явитися попелиці, злакові мухи, п'явиці, рідше — блішки та інші шкідники. Для їх контролю перевагу бажано віддати препаратам контактно-системної дії.

АгроЕкспедиція 2024 Хмельниччина, Тернопільщина: на ярих спека «погоди не зробила», але «допікають» шкідники
Читати також

Якщо виявили личинок хлібного туруна на початкових етапах, можна застосувати препарат Хлорпірівіт-агро. Ми рекомендуємо вносити його у вечірні або нічні години, коли шкідник найбільш активний. Якщо личинки злакових мух виявлені вже в стеблах, необхідні інсектициди системної дії. Це, наприклад, Димевіт (діюча речовина —диметоат).

Фунгіцидні та інсектицидні обробки потрібні, але без фанатизму

Проти інших шкідників ефективні наші препарати Антиколорад Макс, Ато Жук, Венон. На колосових культурах у всіх цих препаратів приблизно однаковий спектр дії. Різниця лише в деяких властивостях. Ато Жук, наприклад, має коротший період захисної дії, Антиколорад Макс — «середнячок», а найбільш пролонгований ефект забезпечує Венон (за рахунок своїх фізико-хімічних властивостей).

Регулятори росту: вибір не для всіх

При виборі регуляторів росту визначальним фактором є географічне розташування агропідприємства. В південних і східних регіонах України регулятори росту у посівах зернових колосових майже не використовують. Це практика аграріїв Західної України і окремих областей Центральної України, де аграрії для регуляції росту рослин найчастіше використовують препарати на основі трінексапак-етилу. В нашому продуктовому портфелі це, наприклад, Молвіт.

Перевірка розвитку культури в осінній період

Він стимулює розвиток потужнішої кореневої системи, що сприяє кращому поглинанню вологи та елементів живлення, як наслідок, накопиченню рослиною цукрів і перезимівлі без якихось ускладнень.

Єдине, вносити регулятори росту необхідно у фазі ВВСН 20-29. Власне, до цієї фази в західних і центральних регіонах сходи озимих зернових в осінній період і встигають розвинутись.  

Олександр Мигловець, директор департаменту агротехнологій Ukravit

Виконано за допомогоюDisqus