Україна експортувала рекордні 420 тис. т ріпакової олії у 2023/2024 МР

У 2023/2024 МР експорт олії ріпакової досяг рекордної позначки у понад 420 тис. т.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Укроліяпром».

Українська ріпакова олія впевнено виходить на ринки Китаю, ЄС, Малайзії, Сінгапуру та інших країн світу. Позитивна динаміка спостерігається і по ріпаковому шроту.

В асоціації також додали, що вперше за всі роки в Україні перероблено 1,0 млн т насіння ріпаку (22,3% від урожаю 2023 року), і це незважаючи на те, що насіння ріпаку вважається переважно експортно спрямованою сировиною.

Продовжив зростати експорт олії соєвої та шроту, а відповідно їх виробництво та переробка, особливо у січні-червні 2024 року.

«Зростання внутрішньої переробки насіння ріпаку та сої, а також значне нарощування експорту продукції з високою доданою вартістю, а саме олії та шроту, підтверджує позицію Асоціації щодо необхідності створення умов для максимальної переробки насіння олійних культур на вітчизняних потужностях. Подальший розвиток олійно-жирової галузі України передбачаємо не стільки в нарощуванні переробки насіння соняшнику, скільки таких олійних культур, як соя та насіння ріпаку, які до цього часу розглядаються як експортно спрямовані. У цьому питанні сподіваємось на підтримку Мінагрополітики та Мінекономіки України», — зауважили в «Укроліяпром».

Читайте також: Що з краш-маржою по ріпаку та хто з українських переробників планує відмовлятися від його переробки? Заключний матеріал з агротуру

Значно зріс експорт олії соняшникової. У січні-червні 2024 року експорт олії соняшникової зріс проти відповідного періоду 2022 року — у 2 рази; 2023 року — у 1,3 рази. За десять місяців 2023/24 МР експорт олії соняшникової зріс проти експорту відповідного періоду 2022/23 МР майже у 1,2 рази.

Нагадаємо, переробники припускають, що ціни на соняшник можуть підвищитися до 23 тис. грн/т.

Наталія Родак, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus